Choď na obsah Choď na menu
 


Gynekológ Andrej Mikolášik v televíznej relácii TA3 upozornil, že prednosta gynekologickej kliniky Jozef Záhumenský sa v súvislosti s pripravovaným zákonom na ochranu nenarodených detí vyjadril neodborne. Do odbornej diskusie na TA3 bol pozvaný aj samotný Záhumenský, no neprišiel.

 

Mikolášik reagoval na vyjadrenia pro-potratového gynekológa Jozefa Záhumenského, ktorého odvolanie požaduje Aliancia za rodinu kvôli jeho vyjadreniam o škodlivosti ultrazvuku, ktorý by mohol byť kľúčový a zvrátiť rozhodnutie matky nechať usmrtiť svoje dieťa. Na základe viacerých odborných vyhlásení považuje Aliancia jeho slová totiž za zavádzajúce.

„Ide o neodborné vyjadrenie. Myslím si, že je to škoda, hlavne keď to vychádza od takej osobnosti, ako je prednosta univerzitnej nemocnice,“ upozornil Mikolášik.

Lekár sa v svojej argumentácii odvolal aj na Európsku federáciu spoločností pre ultrazvuk v medicíne a biológii, ktorá uvádza, že Doppler by sa mal používať opatrne, ale nie je kontraindikovaný z bezpečnostných dôvodov. Aj napriek tomu, že sa nemá používať dlhšiu dobu.

Vyjadrenie prednostu Záhumenského nepovažuje za pravdivé, pretože aj vo vyhláseniach spoločností pre ultrazvuk sa tvrdí, že sa Doppler smie používať na „klinické indikácie“, ako je napríklad riziko spresnenia trizómie, ktoré sa rovnako vykonáva v prvom trimestri.

Lekár ďalej ukázal aj teplotný graf, ktorý určuje, kedy sa stáva Doppler pre dieťa nebezpečný. Z tohto grafu vyplýva, že ak vyšetrenie trvá štandardných 5 minút, nemá to žiaden vplyv na dieťa. Problém nastáva vtedy, ak by ultrazvuk trval viac ako hodinu.

Na základe týchto informácií je podľa Mikolášika vyšetrenie ultrazvukom tak, ako to v svojom návrhu navrhuje SNS, bezpečné.

„Na vyšetrenie potrebujeme niekoľko sekúnd. Za tých niekoľko sekúnd určite nestúpne teplota o 6 stupňov. Je to v zásade o tom, aby žena počula, že plod má srdce, ktoré bije,“ vysvetlil Miklošík a dodal, že z jeho pohľadu to má obrovský psychologický vplyv a je to pozitívna vec.

V závere ešte dodal, že sa nedokázalo, že by takéto vyšetrenie poškodilo niekedy nejaké dieťa. „Nemáme žiaden taký príklad.“

Názory iných lekárov

K téme sa v diskusii na sociálnej sieti vyjadril aj rádiológ Valerián Valášek. „Som lekár a robím ultrazvuky. Ak sa Doppler srdca spraví v nevyhnutne krátkom čase a za nevyhnutnej indikácie skutočným odborníkom, tak plod nie je ohrozený. Pán gynekológ J.Z. sa vyjadril v prehlásení vysoko neodborne,“ tvrdí rádiológ podľa ktorého je petícia za odvolanie Záhumenského postavená na odborných faktoch zatiaľ čo vyjadrenia lekára zavádzajú širokú verejnosť.

Podobný názor má aj slovenský gynekológ Ivan Wallenfels ktorý ako lekár s dlhoročnou praxou hovorí, že zobrazenie dieťaťa ultrazvukom pomáha matkám lepšie pochopiť, že pod srdcom nosia nového človeka. Moderná medicína nám aj takto môže pomôcť zachrániť život nenarodeného dieťaťa.

Gynekológ považuje ultrazvukové vyšetrenie za štandardnú a bezpečnú procedúru, ktorú matka a jej nenarodené dieťa absolvujú niekoľkokrát počas tehotenstva.

„Toto vyšetrenie je využívané špecialistami aj v prvom trimestri na diagnostiku niektorých vývojových vád. Podľa Medzinárodnej spoločnosti pre ultrazvuk v pôrodníctve a gynekológii (ISUOG) je v klinicky odôvodnených prípadoch použitie dopplerovského vyšetrenia v prvom trimestri v poriadku. Ak takéto vyšetrenie môže prispieť k záchrane života pred umelým potratom, je jeho použitie jednoznačne odôvodnené. Zvlášť ak toto vyšetrenie trvá len niekoľko sekúnd,“ uviedol Wallenfels.

Zákon z dielne SNS, zameraný na vyššiu ochranu nenarodených detí totiž žiada, aby žene bolo povinne pri poučení ukázané sono plodu a umožnené počuť tlkot srdca. Súčasne sa zakazuje akákoľvek reklama na interrupcie.

Tatiana Stará

Zdroj: hlavnespravy.sk