Choď na obsah Choď na menu
 


Opozičný poslanec NR SR Tomáš Taraba v nedeľnej diskusnej relácii televízie TA3 Téma dňa diskutoval s liberálnou poslankyňou SaS Janou Cigánikovou o téme potratov.

 

Dvojica poslancov parlamentu, ktorí sú v hodnotových a kultúrno-etických otázkach na opačných póloch názorového spektra, v nedeľu diskutovala aj o otázke potratov a pozmeňujúceho návrhu Jany Cigánikovej povoliť na Slovensku tzv. potratovú tabletku, ktorú podľa nej používa väčšina štátu v Európe.

Tomáš Taraba z KDŽP uviedol, že návrh zákona o ochrane života, ktorý navrhuje Anna Záborská z OĽaNO, podporí, no podľa neho ide len o „kozmetickú úpravu“. „Považujem však vcelku za morbídne, keď liberáli z SaS chcú dať do zákona, ktorý má chrániť ľudský život, efektívny spôsob zabíjania tých detí,“ komentoval Taraba pozmeňujúci návrh Jany Cigánikovej. Poslanec Taraba aj preto nazval vládnu SaS „stranou smrti“.

„Trošku sa už skľudnite pán Taraba, takéto somariny si nechajte,“ zareagovala poslankyňa Cigániková.

Na otázku, či je aj v čase koronavírusu nutné meniť potratovú legislatívu, Tomáš Taraba poznamenal, že na ochranu života nenarodených detí nikdy nie je neskoro. „Ľudský život je nenahraditeľný. Koľko je málo a koľko je veľa? Tisíce, päťtisíce, kde je tá hranica, že už nestojí za to, aby čo i len jedno dieťa malo právo sa narodiť?“

 

„Práve covid-19 dal do popredia hodnotu života. Pri covide zomrelo 38 ľudí do dnešného dňa… Denne na Slovensku nie je umožnené sa narodiť 20 deťom,“ uviedol Taraba a dodal, že Ústava SR garantuje ochranu života od počatia.

Cigániková skonštatovala, že keď je v platnosti právny stav, ktorý umožňuje potraty, mali by sa podľa nej realizovať medicínsky najmodernejšou formou, za ktorú označila potratovú tabletku.

„Pani Cigániková, ja hľadám spôsob, akým sa môže dieťa narodiť. Vy hľadáte spôsob, akým sa môže dieťa zabiť,“ zareagoval následne Tomáš Taraba na vyjadrenia Cigánikovej o tom, že konzervatívni politici chcú namiesto žien samotných rozhodovať o tom, kedy sa má dieťa narodiť.

 

Embryo vs. dieťa

„Prosím vás pekne, aké dieťa? Je to embryo! Interupcia je u nás možná do ôsmeho týždňa. Vtedy je to embryo a nie je to dieťa. To znamená, že sú to bunky, ktoré nemajú vnímanie a cítenie,“ pokračovala Jana Cigániková zo SaS. 

Keďže terminológia je pre propagátorov potratov veľmi dôležitá, Cigániková vyhľadáva práve tú hrubšiu, aby zakryla tvrdú realitu potratu.

A ďalej, Cigániková sa tu zahráva s mimoriadne nebezpečnou argumentáciou. Ak totiž „vnímanie a cítenie“ má byť kritériom pre možnosť zabitia človeka, čakajme, že ani dospelým už nemôže nikto nič garantovať a tento argument môže zaznieť aj pri pacientovi, ktorý sa sa ocitne v stave bezvedomia.

Keďže terminológia je pre propagátorov potratov veľmi dôležitá, Cigániková vyhľadáva práve tú hrubšiu, aby zakryla tvrdú realitu potratu.

Tu si poslankyňa a ostatní môžu pozrieť, aký pohľad by sa žene pri užití potratovej tabletky v 8. týždni naskytol. „Bunky, ktoré nemajú vnímanie a cítenie,“ sa mrvia a kopú nožičkami…

V 8. týždni má už nenarodené dieťa teda jasné črty miniatúrneho človeka, a v rámci prenatálneho vývinu sa hovorí o ľudskom plode. O embryu len do 6. týždňa po počatí (kedy žena, akurát väčšinou zistí, že je tehotná).

Podľa Tomáša Tarabu by mal štát presadzovať politiky, vďaka ktorými sa budú na Slovensku rodiť deti. „Aby matky nemali dôvod chodiť na tie potraty.“ Dodal, že aj preto navrhol zákon, podľa ktorého by politické strany prišli o 50 percent zo svojich príjmov zo štátneho rozpočtu.

Moderátor TA3 Peter Biel ik následne opäť položil otázku tzv. potratovej tabletke. „Nechcete sa pozerať len na to dieťa, ktoré chcete chrániť, ale aj na tú ženu, ktorá bude musieť podstúpiť náročný chirurgický zákrok?

„Nie je to dieťa, pán moderátor. Je to embryo v tom štádiu,“ zopakovala druhýkrát Cigániková. Moderátor Bielik na to povedal, že sa môže vyjadrovať tak, ako sám uzná za vhodné.

Poslanec Taraba vyjadril názor, že potratová tabletka je skôr biznisom pre farmaceutické firmy, keďže žena môže podstúpiť potrat bez toho, aby vôbec bola hospitalizovaná.

Zdroj: hlavnespravy.sk