Choď na obsah Choď na menu
 


Koncom minulého roka bol britský parlament svedkom toho, ako takmer všetci poslanci podporili návrh vyhlasujúci, že potrat na základe výberu pohlavia je nezákonný.

Hlasovanie o potratovom zákone (na základe výberu pohlavia), ktorý predložila pro-life konzervatívna poslynkyňa Fiona Bruceová, skončilo výsledkom 181:1. Návrh bol teda posunutý na druhé čítanie, ktoré prebehlo v januári.

Bruceová predložila návrh zákona v snahe ukončiť vo Veľkej Británii nejasnosti ohľadom právneho postavenia potratov na základe výberu pohlavia.

Je hanba, že  je to vôbec potrebné objasniť. Súčasný minister zdravotníctva a dokonca aj predseda vlády sa vyjadril veľmi jasne... totiž, že potrat len na základe výberu pohlavia je nezákonný. Premiér popísal túto prax ako strašnú, no ignorovanú,“ povedala Bruceová Dolnej Snemovni.

Keďže potratový zákon z roku 1967 neobsahoval výrazy, ktoré by mimo zákon postavili potraty na základe pohlavia, Britské tehotenské poradenské služby (ang. skr. BPAS), teda najväčší poskytovateľ potratov vo Veľkej Británii, bránil gendercídu dievčat na základe toho, že zákon o nej „mlčí“, a tak sú potraty na základe výberu pohlavia povolené.

Navyše, predvlani Korunná britská prokuratúra (ang. skr. CPS) vyvolala rozhorčenie pro-life advokátov vyhlásením, že lekári by nemali byť trestne stíhaní, ak by vykonávali potraty len na základe pohlavia dieťaťa.

Keir Starmer, riaditeľ štátneho zastupiteľstva, vydal vyhlásenie vysvetľujúce, prečo sa úrady rozhodli zastaviť stíhanie dvoch potratárov, ktorí boli zachytení na kameru pri tom, ako súhlasia s potratom na základe výberu pohlavia. Starmer povedal, že zákon takéto potraty „nezakazuje“.

Obaja potratári boli natočení počas tajného expozé, ktorý vykonal denník The Telegraph.

Zdroj: lifenews.sk