Choď na obsah Choď na menu
 


Britské liberálne noviny The Guardian uverejnili list, podpísaný ministrom zahraničných vecí USA Mikeom Pompeom a ministrom zdravotníctva a služieb ľuďom USA, Alexom Azarom, v ktorom Spojené štáty naliehavo vyzývajú ostatné krajiny, aby sa pripojili k "rastúcej koalícii", stavajúcej sa proti "škodlivej" pro-potratovej agende. Pro-potratový Guardian charakterizoval list ako pokus o "zrušenie práv žien". Potrat je však zjavne čoraz reálnejším problémom. List kritizuje OSN aj za používanie neurčitých, nejednoznačných a zovšeobecňujúcich pojmov, ktorými nabáda krajiny k podporovaniu potratov na požiadanie:

"Hlboko sa nás dotklo agresívne úsilie OSN prehodnotiť medzinárodné nástroje tak, aby sa vytvorilo nové medzinárodné právo na potrat a aby sa mohla propagovať medzinárodná politika, oslabujúca rodinu a najmä to, že OSN túto politiku pretláča na svojich fórach".     

Ministri v liste vyzývajú krajiny, aby sa pripojili k USA v snahe zaručiť každej krajine možnosť "určiť si ten najlepší spôsob ako chrániť svoje nenarodené deti a rodinu ako základnú bunku spoločnosti, nevyhnutne potrebnú pre blaho detí a vedenie zdravého života." Zároveň však v liste vyjadrujú aj obavy z politiky OSN, ktorá bagatelizuje úlohu rodičov v prípade sexuálnych a reprodukčných problémoch ich detí. V dokumentoch o globálnej politike zdravia používa OSN iba hmlisté frázy, typu "sexuálne a reprodukčné zdravie", ktoré sa celkom dobre dajú interpretovať aj ako pretláčanie potratov v pro-life krajinách. Podobné frázy už automaticky "znamenajú propagáciu potratu, vrátane nátlaku na krajiny obísť a zradiť svoje náboženské princípy a kultúrne normy, zakotvené v zákonoch na ochranu nenarodených detí".

OSN často obhajuje potrat na požiadanie, avšak Trumpova administratíva postupuje proti radikálnej pro-potratovej agende. V roku 2017 Trump oficiálne zastavil financovanie agentúr OSN, napojených na organizácie, propagujúce bezproblémový prístup k potratom. Dôvodom je aj to, že UNFPA (Populačný fond OSN) "aktívne spolupracuje na ´plánovaní´ rodiny s agentúrou čínskej vlády, zodpovednou za ich donucovaciu rodinnú politiku".  Čínska tyranská politika jedného dieťaťa, ktorá sa nedávno zmenila na limit dvoch detí, vedie k násilným a vynúteným potratom počas celého tehotenstva, ako aj k vynúteným a násilným sterilizáciam. V apríli Trump intervenoval aj za ukončenie financovania OSN, podporujúceho potrat, ktorý by mal ´ochrániť´ obete znásilnenia. Trumpova administratíva mení zameranie národnej a medzinárodnej politiky v tomto smere na uprednostnenie reálnych problémov, súvisiacich s ľudskými právami, kam v každom prípade patrí aj ochrana nenarodených detí. Štátny department odstránil v roku 2018 odvolanie na tzv. "právo" na potrat nenarodeného dieťaťa z globálnej správy o ľudských právach.

Trump taktiež robnovil a rozšíril politiku Mexico City, ktorá zakazuje financovať skupiny, propagujúce potrat v zámorí, z peňazí daňových poplatníkov. Ukončil financovanie Planned Parenthood v zahraničí, ktoré zhltlo okolo 100 miliónov US dolárov daňových poplatníkov, ako aj britskej ´potratovej reťaze´ Marie Stopes International, ktoré zhltlo 73 miliónov US dolárov.

 Zdroj: lifenews.sk