LONDÝN—Írska vláda by robila chybu, ak by pokračovala s plánmi legalizovať potraty na základe hrozby, že žena spácha samovraždu. Tvrdí to muž opisovaný ako tvorca liberálnych potratových zákonov Británie.

 

V novinách Irish Independent priniesla Gemma O'Doherty správu o vyjadreniach Lorda Davida Steela. Ten povedal, že írsky zákon rozhodujúci o tom, kto môže využiť interrupciu len zaškrtnutím políčka, bude „veľmi ťažké implementovať“. Steelov zákon z roku 1967 povolil potraty až do 28. týždňa tehotenstva.

Myslím, že by bolo chybou vynakladať úsilie a legalizovať potraty v kategóriách ako samovražda či znásilnenie,“ povedal.

Tento komentár je ohromujúci vzhľadom na to, že Lord Steel je stále zástancom potratov. Takisto ale odzrkadľuje obavy z ohromujúceho počtu potratov vykonaných v Británii - až 200 000 každý rok, pričom približne 20 % všetkých tehotenstiev končí potratom.

Nedávne čísla ukazujú, že opakované potraty sú vo Veľkej Británii na vzostupe, pričom viac ako tretina všetkých potratov vykonaných v roku 2010 bola opakovaných. Pritom bol zaznamenaný malý, ale rastúci počet žien podstupujúcich svoj piaty potrat.

Potom niet divu, že David Steel pripúšťa: „Nikdy som nepočítal s tým, že bude tak veľa potratov.“

Zdalo by sa, že chybou Írska je snaha definovať okolnosti, za ktorých môže byť vykonaný každý potrat a to je beznádejná cesta nadol,“ povedal.

Strana Fine Gael sa teraz musí detailne pozrieť na skúsenosti iných krajín, ktoré ignorovali lekárske dôkazy. Tie ukazujú, že potrat nikdy nie je potrebný. Strana musí zvážiť, že za tridsať rokov Enda Kenny môže byť politikom, ktorý povie: „Nikdy som nepočítal s tým, že bude tak veľa potratov.“

Je tomu tak z dôvodu, že skúsenosti Británie ukazujú, že uzákonenie potratov na základe hrozby samovraždy by viedlo k rozsiahlemu zneužívaniu zákona. A to napriek protestom Kennyho a jeho ministrov. V Británii sa väčšina potratov vykonáva zo sociálnych dôvodov. Avšak oficiálnym zdôvodnením ukončenia života dieťaťa je ohrozenie duševného zdravia matky.

Nemali by sa kopírovať chyby Británie, pretože ich neschopnosť ochrániť matku i dieťa viedla k smrti miliónov nenarodených detí a k najhroznejšiemu zneužitiu zákona. Namiesto toho treba, aby Fine Gael dodržala svoje pro-life sľuby a poskytla lepšiu odpoveď ako potrat.

Komenáre Lorda Steela prichádzajú len niekoľko týždňov po vyšetrovaní, ktoré ukázalo, že od roku 1992 nebol v Británii vykonaný ani jeden potrat u ženy írskej národnosti kvôli „záchrane života“. Fakty nepovolia. A je veľmi ťažko napraviť chyby, ktoré stoja milióny životov.

Zdroj: lifenews.sk