Choď na obsah Choď na menu
 


Novela zákona

V prípade, že žena v Českej republike potratí do 22. tyždňa tehotenstva, nemajú rodičia nárok na to, aby svoje dieťa pochovali. České zákony totiž považujú tento plod za nemocničný odpad, ktorý sa s spolu s odobratými orgánmi alebo amputovanými končatinami likviduje v spaľovniach. Informáciu zverejnil český portál Echo24.cz.

Aktuálne české ministerstvo pre miestny rozvoj pripravuje novelu zákona o pohrebníctve, ktorou by sa mohla situácia zmeniť.

České matky chcú podľa Mareka Hanáka, právnika z kancelárie českej ombudsmanky, svoje deti vidieť a rozlúčiť sa s nimi. „Dospelým ľuďom musí byť zo zákona umožnený pietny pohreb, prečo by to nemalo byť dopriate aj predčasne zomrelým deťom?“ uviedol Hanák pre Echo24.cz.

 

Sťažnosť z roku 2013

Česká ombudsmanka, Anna Šabatová, sa v uvedenej problematike angažuje na základe sťažnosti, ktorú obdŕžala jej kancelária v roku 2013. V tom čase sa na bývalého ombudsmana Pavla Varvařovského obrátila so žiadosťou o pomoc matka, ktorej pred 22. týždňom tehotenstva v dôsledku komplikácií zomrelo dieťa. Žena chcela, aby jej nemocnica dieťa vydala, pretože ho chcela pochovať. Odmietnutie označila za barbarské, šokujúce a necitlivé.

Česká legislatíva pritom až do roku 2002 neriešila od akého týždňa sa plod dieťaťa môže vydať, aby ho pochovali. Novela zákona o pohrebníctve najskôr dokonca zakotvila povinnosť obcí všetkým ľudským pozostatkom, vrátane plodu po potrate (s hmotnosťou aspoň 1000 gramov) umožniť dôstojný pohreb. Avšak po masívnej potratovej kampani zo strany médií od tohto kroku poslanci upustili a zákon upravili.

Nízka osveta

Na Slovensku sa pochovávaním potrateného a nenarodeného dieťaťa zaoberá Zákon o pohrebníctve č.131/2010 Z. z. Táto skutočnosť je však medzi slovenskými rodičmi, ale aj zdravotníckym personálom veľmi málo známa, preto je aj veľmi zriedka praktizovaná, píše portál Ráchel.

Pavla Bicianová upozorňuje, že rodičom ktorí majú záujem dôstojne sa rozlúčiť so svojím očakávaným dieťaťom, je potrebné dovoliť to, pretože sa lepšie vysporiadajú s bolesťou.

Ak chcú rodičia svoje dieťa pochovať musia požiadať gynekologicko-pôrodnícke pracovisko o pochovanie svojho dieťaťa. Gynekologicko-pôrodnícke pracovisko by malo následne v spolupráci s rodičom vyplniť žiadosť o pochovanie.

List o prehliadke mŕtveho sa nevyžaduje, pretože plody nie sú evidované v matrike a nemajú ani pridelené rodné číslo. Nahrádza ho žiadosť o pochovanie. Pozostalí zároveň nemajú nárok na pohrebný príspevok.

Katolícka cirkev pri pochovaní mŕtveho tela nenarodeného dieťaťa využíva v rámci pohrebných obradov špeciálnu modlitbu.

Zdroj:

https://www.hlavnespravy.sk/je-plod-clovek-alebo-odpad-zaoberaju-sa-cesi-slovensko-je-zakonom-o-krok-vpred/647362