Choď na obsah Choď na menu
 


Škótska polícia vyvolala vlnu pohoršenia, keď v správe označila pedofilov za „ľudí, ktorých priťahujú maloletí.” Polícia sa ohradila, že termín vo výročnej správe použila, čisto kvôli požiadavkám Horizon Europe Project, ktorý financuje EÚ. Na to, že táto „nevinná” zmienka zaváňa legitimizáciou hádam nie je potrebné upozorňovať.

 

„Výraz: „ľudia, ktorých priťahujú maloletí” v správe Policajného náčelníka o výkone policajnej služby v rokoch 2021-2022 bola použitá v kontexte spolupráce s konzorciom Horizon Project EÚ na boj proti zneužívaniu a vykorisťovaniu detí,” uviedol k prípadu hovorca polície. Podľa správy projekt políciu podporoval a poskytoval podporu v boji proti kriminálnej činnosti.

Formulácia v správe vyvolala kritiku mnohých obyvateľov Škótska, podľa ktorých polícia normalizuje sexuálne trestné činy páchané na deťoch, uviedol to škótsky denník Daily Express.

„Vyslovovanie týchto eufemizmov jednoducho maskuje realitu a ich nebezpečenstvo,” povedal Kenny McAskill, poslanec a bývalý minister spravodlivosti. Ku kritike sa pridala aj sociálna pracovníčka Maggie Melonová: „Hrozí nebezpečenstvo, že používanie termínu znormalizuje a prípadne aj dekriminalizuje závažný zločin.”

Tento termín vyvolal na internete kritiku politických komentátorov vrátane kanadského psychológa Jordana Petersona. „Čo keby sme to nerobili: „Ľudia, ktorých priťahujú maloletí” sa jednoducho a jasne rovnajú predátorom,” napísal Peterson na Twitteri.

Škótska polícia sa voči kritike ohradila. „Termín bol použitý v dokumentácii pre konzorcium a je bežnejšie používaný v kontinentálnej Európe,” tvrdí policajný hovorca. Zároveň spomenul, že polícia úspešne lobovala, aby Horizon Europe Project termín nepoužíval.

Túto normalizáciu ostro odsúdili aj opoziční konzervatívci. „Trestné činy týkajúce sa pedofílie patria medzi najdesivejšie zločiny, ktoré možno spáchať a sú neodpustiteľné. A je kľúčové, aby toto škótska polícia vo svojich dokumentoch reflektovala,” uviedol hovorca škótskej konzervatívnej strany.

Hovorca škótskych konzervatívcov uviedol: „Sme svedkami pretrvávajúcich problémov týkajúcich sa ochrany detí v škole aj mimo nej. Toto je neprijateľná fráza. Nikdy by sme nemali normalizovať pedofíliu. Predstavte si, že by polícia normalizovala znásilnenie alebo vraždu tým, že by ich označila podobným spôsobom.“ Dodal, že mnohí by považovali jazyk použitý na neutralizáciu sexuálnych preferencií detí za „hlboko znepokojujúci a nesprávny”.

Zdroj: hlavnespravy.sk