Choď na obsah Choď na menu
 


Medzinárodný výbor právnikov (ICJ) pri OSN predstavil nový súbor návrhov právnych zásad, ktoré by zahŕňali de-kriminalizáciu pedofílie a zrušenie predpisov o vekovom súhlase so sexom.

Takzvané zásady z 8. marca, ktoré boli zverejnené na Medzinárodný deň žien, stanovujú prístup založený na ľudských právach k zákonom, ktoré kriminalizujú správanie súvisiace so sexom, užívaním drog, sexuálnym a reprodukčným zdravím, bezdomovectvom a chudobou. Medzinárodná komisia právnikov so sídlom v Ženeve ich napísala s pomocou UNAIDS a Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva:

“Pokiaľ ide o presadzovanie trestného práva, akýkoľvek predpísaný minimálny vek súhlasu so sexom sa musí uplatňovať nediskriminačným spôsobom. Vykonávanie nesmie byť viazané na pohlavie/rod účastníkov alebo vek súhlasu s uzavretím manželstva. Okrem toho sexuálne správanie, na ktorom sa zúčastňujú osoby mladšie ako vnútroštátne predpísaný minimálny vek súhlasu so sexom, môže byť fakticky, ak nie právne, konsenzuálne. V tomto kontexte by malo presadzovanie trestného práva odrážať práva a spôsobilosť osôb mladších ako 18 rokov rozhodovať o zapojení sa do konsenzuálneho sexuálneho správania a ich právo byť vypočuté vo veciach, ktoré sa ich týkajú.”

Správa tiež vyzýva na dekriminalizáciu sexuálneho styku medzi dospelými a maloletými, ak maloletí so stykom súhlasia.

“Trestné právo je jedným z najmocnejších nástrojov, ktoré má štát k dispozícii na vykonávanie kontroly nad jednotlivcami. Ako taký by mal byť nástrojom poslednej inštancie, ale celosvetový trend smeruje k nadmernej kriminalizácii. Musíme uznať, že tieto zákony porušujú nielen ľudské práva, ale aj samotné zásady trestného práva,” uviedol Ian Seiderman, riaditeľ ICJ pre právne a politické záležitosti, v tlačovej správe.

Správa ďalej kladie bremeno na osoby mladšie ako 18 rokov, aby samy prijímali sexuálne rozhodnutia, pričom v správe nie je uvedená žiadna zjavná veková hranica, od akého veku sa môže dieťa považovať za “nesúhlasiace” so sexom.

“V súlade s ich rozvíjajúcimi sa schopnosťami a postupnou autonómiou by sa osoby mladšie ako 18 rokov mali zúčastňovať na rozhodnutiach, ktoré sa ich týkajú, s náležitým ohľadom na ich vek, vyspelosť a najlepšie záujmy a s osobitným zreteľom na záruky nediskriminácie,” uvádza sa v správe.

Ak by sa odporúčanie správy implementovalo, v podstate by to znamenalo, že znásilnenie dieťaťa by sa stalo legálnym, pokiaľ by dieťa so znásilnením “súhlasilo”.

Správa tiež vyzýva na zmiernenie všetkých trestných zákonov týkajúcich sa sexuálnej práce. Kritici však tvrdia, že by to umožnilo obchodníkom s ľuďmi a násilníkom beztrestne nútiť zraniteľné osoby k prostitúcii.

Zdroj: hlavnespravy.sk