Choď na obsah Choď na menu
 



V dňoch 2. – 8. augusta 2021 v Prahe prebehne už jedenásty ročník známeho festivalu Prague Pride. Aj keď v tohtoročnom programe boli isté zmeny, jeho účastníci sa stále majú načo tešiť. A dokonca je pripravený program aj pre deti. Čo bude zahŕňať?ento ročník týždňového festivalu Prague Pride je zameraný na tému „coming out“. V podstate ide o odhalenie menšinovej orientácie svojim blízkym, prípadne verejnosti.

Tento rok má festival podporu u súčasného magistrátu primátora Zdeňka Hřiba, a to nielen finančnú, ale aj tú ideologickú. Nad Prahou tak už miestami vejú dúhové vlajky. Pokiaľ ide o financie, Hřib uviedol, že sprievodné akcie festivalu obdržia 650 000 Kč. A aj keď sa schválenie dotácie neobišlo bez komplikácií, nakoniec boli peniaze festivalu „priklepnuté“.

 A zaručený je naozaj pestrý program. Na stránkach daného festivalu sa uvádza, že v utorok 3. augusta dokonca prebehne v Pride Housu v Kasárňach Karlín detské popoludnie.    „Aký by to bol Pride, keby v ňom nebolo dúhové popoludnie pre deti! Tento rok sa detský deň presúva do Pride House v Kasárňach Karlín, kde si najmenší účastníci festivalu môžu okrem programu užiť aj vyvádzanie na pieskovisku,“ uvádza sa na stránkach festivalu.

V jeho rámci budú zúčastneným predčítané rozprávky, následne budú najmenší maľovať v Dúhovej dielni, a tiež sa môžu tešiť na divadlo, kedy im predstavenie zahrá rómsky spolok Ara Art. Má ísť o interaktívnu hudobnú rozprávku, ktorej súčasťou sa diváci môžu priamo stať. Za zmienku ale tiež stojí cirkusový workshop pre deti, ktorý v nich má prebudiť driemajúci cirkusový talent. To všetko má podľa usporiadateľov prebehnúť za prísneho dodržiavania hygienických opatrení, a to kvôli epidémii Covidu-19. Pravidlá sú popísané na webe.

Spomeňme, že konkrétne u detského programu sa neuvádza, či boli použité peniaze z grantu mesta, ale na webe sa píše nasledovné: „Projekt bol realizovaný za finančnej podpory Úradu vlády Českej republiky.“

 
Markvart glosuje

K celému festivalu a programu sa na sociálnej sieti vyjadril analytik Petr Markvart. Ten sa na svojom Facebooku venoval Prague Pride a jeho prínosu pre obyvateľov tejto krajiny naozaj intenzívne.

    „Ihneď po ranu na mňa vypadlo oznámenia organizátorov o začatí dnes o 18:00 v Pride Village na Streleckom ostrove. A povážte: DETI DO 12 ROKOV NEPLATIA VSTUPNÉ !!! No, tak to je bomba! Boli by ste radi, aby Vaše dieťa či vnúča chodilo (hoci bezplatne) medzi aktivistami sexuálnych alternatív? Alebo Prínos č. 1: Tvoji potomkovia sa v Pride village zadarmo dozvedia, že dve pohlavia sú fikcie a tmárstva a na záver sa o ne postarajú dobrí páni (dámy, BFLMPSVZ atď.) S cukríkmi,“ napísal.

 Následne v komentároch dodal, že v Maďarsku má túto otázku Viktor Orbán už vyriešenú.

 
Reakcie na Twitteri

To, že dnes začína Prague Pride, sa píše aj na Twitteri. Informovala o tom napríklad ČT24.

    „Praha vo farbách dúhy – začal 11. ročník festivalu sexuálnych menšín Prague Pride. Záujemcom ponúkne počas celého týždňa viac ako stovku podujatí. Pražský magistrát už ráno vyvesil dúhovú vlajku. Kvôli ochrane pred koronavírusom sa ale festival bude konať bez tradičného sprievodu,“ stálo v príspevku.A aké boli reakcie ľudí? Rôznorodé. Niektorí festival vítajú a majú na jeho konania pozitívny názor.

    „Prague Pride podporujem, ľudia sa bavia a pohyb na čerstvom vzduchu je zdravý,“ stálo v jednom z komentárov.

Niektorým sa táto akcia ale nepáčila a označili ju za „festival duševne chorých ľudí“.

    „A čo napríklad festival tradičných väčšín? Príde mi, že menšiny sú v dnešnej dobe podporované viac než heterosexuálna pracujúci človek (muž i žena) bielej farby pleti,“ navrhovali užívatelia.

Ďalší mali aj výhrady k tomu, že na začatie bola na zemi položená dúhová vlajka, po ktorej prítomní šliapali.

„Chápem, že to nie je štátny symbol, ale udrieť vlajku na zem a potom po nej šliapať? Akože vyjadrenie úcty a rešpektu, áno?“ Čudovali sa niektorí.

Okrem toho sa pod príspevkom objavilo veľa urážlivých a veľmi vulgárnych reakcií, ktoré narážali nielen na pochod samotný, ale aj na jeho účastníkov.

 
Prague Pride

Prague Pride je festival LGBTQ hrdosti, ktorý sa organizuje v Prahe už od roku 2011. Každoročne prebieha v polovici augusta a trhá zhruba týždeň. Festival organizuje rovnomenná nezisková organizácia Prague Pride. V súčasnosti tento festival patrí medzi najväčšie kultúrne akcie v Českej republike.

Okrem tradičného sprievodu Prahou, ktorý je vrcholom celého festivalu, pravidelne predstavuje množstvo verejných diskusií a debát, workshopov, športových a kultúrnych podujatí i duchovných stretnutí.

Pokiaľ ide o program, tento rok sú v ňom isté zmeny. Dúhový sprievod Prahou totiž tento rok nebude, ale aj tak má festival v ponuke cez sto rôznych podujatí.

 Zdroj: https://www.hlavnespravy.sk/aj-najmensi-si-mozu-uzit-festival-prague-pride-zacal-tento-rok-chce-oslovit-aj-deti-pripravil-si-pre-nich-program/2629202