Choď na obsah Choď na menu
 


27. 6. 2020

Nepokoje medzi čečenskými a severoafrickými gangmi vo francúzskom Dijone, ktoré sa v posledných dňoch stupňujú, sú dôsledkami dlhodobo neriešeného problému, píše v svojom blogu český europoslanec Tomáš Zdechovský.

 

Situáciu medzi dvoma skupinami malo zhoršiť napadnutie jedného násťročného člena miestnej čečenskej komunity drogovým dílerom. K incidentu došlo 10. júna. Čečenci nenechali vec bez odozvy a počas minulého víkendu preto v jednej z mestských štvrti začali vznikať barikády, horeli tam autá, v uliciach sa ozývala aj streľba.

„Členovia spomínaných gangov bohužiaľ často disponujú okrem tyčí tiež pištoľami a na niekoľkých videách ich bolo vidieť aj so samopalmi typu Kalašnikov. Mimo iného sa tak ukazuje, že žiadne z doterajších opatrení obmedzujúcich držbu zbraní, bohužiaľ, nebolo úplne účinné, a to vrátane nedávno schválenej európskej smernice,“ píše Zdechovský s tým, že poukazuje aj na ďalšie smernice a obmedzenia.

Dodáva, že je dôležité spomenúť aj to, že medzi účastníkmi nepokojov sú falošní žiadatelia o azyl. „To ukazuje na ďalšiu vec. Do európskych krajín sa dostávajú aj ľudia s kriminálnym pozadím, ktorí predstavujú bezpečnostnú hrozbu pre všetky štáty EÚ. Bohužiaľ ani vstupu takých ľudí sa stále nedarí účinne brániť,“ konštatuje český europoslanec a dodáva, že situácia, ktorá sa vymkla miestnej polícii z rúk, je v Dijone naozaj vážna.

Zdechovský v tejto súvislosti píše, že sa nikto nemôže čudovať tomu, že nezvládnuté problémy spojené s imigráciou budú vodou na mlyn politikom, ako je Marine Le Penová, ktorá počas nepokojov mesto navštívila.

Mnohí imigranti nezdieľajú európske hodnoty

Europoslanec v blogu ďalej uviedol, že do Európy sa dostávajú z iných častí sveta aj ľudia, ktorí nezdieľajú hodnoty typické v západnej Európe a separujú sa od zvyšku spoločnosti, čoho dôsledky sa prejavili aj v prípade situácie v Dijone. Keď totiž vypuknú nejaké nepokoje, tak sa do nich celkom iste zapoja ľudia trpiaci pocitom odcudzenia, čo sa stalo aj vo francúzskom meste.

„Nepokoje v meste na východe Francúzska sú, bohužiaľ, názornou ukážkou toho, aké dôsledky môže mať dlhodobo nezvládnutá migračná politika. Nie sú však jediným prípadom a predstavujú skôr len špičku ľadovca. Podobné strety sa v poslednej dobe odohrali napr. v Nice kvôli sporom miestnej čečenskej komunity s rivalmi v obchode s drogami.“

Europoslanec dodáva, že nejde iba o problém jedného mesta ani jednej krajiny, ale celej EÚ. „Pokiaľ je stále možné, že sa do Európy mohli dostávať aj ľudia s kriminálnym pozadím a zostávajú tu ľudia, čo majú problém začleniť sa do spoločnosti, je potrebné to začať riešiť. V súčasnej situácii nezostáva iná možnosť ako zmena prístupu k migračnej politike,“ uvádza Zdechovský v závere svojho blogu s tým, že je najvyšší čas, aby celá Európa svoj doterajší postoj v tejto veci konečne zmenila.


Zdroj: hlavnespravy.sk