Choď na obsah Choď na menu
 


Podľa hodnotenia Pentagónu využívajú agenti ISIS Afganistan ako základňu na “ambiciózne plánovanie” proti americkým a európskym cieľom, píše Tristan Vanheuckelom pre The European Conservative.

 

Podľa viacerých spravodajských zdrojov sa hrozba islamistických teroristických útokov na Západe po prvýkrát po rokoch stala veľmi reálnou.

“Najmä v druhej polovici roka 2022” zaznamenala holandská spravodajská agentúra AIVD nárast spravodajských informácií o “pripravovaných útokoch”, ako aj o “potenciálnych agentoch ISIS”, uvádza sa vo výročnej správe agentúry, ktorá bola zverejnená 17. apríla.

V správe sa uvádza, že centrom takýchto aktivít je zrejme Afganistan.

Pred inváziou USA do tejto krajiny v roku 2001 bol základňou pre operácie Usámu bin Ládina a jeho teroristickej organizácie Al-Káida. Po uskutočnení útokov v Jemene, Egypte a Keni sa 11. septembra 2001 okrem iného zamerali na samotné USA a pri útokoch na newyorské Dvojičky a Pentagon zabili viac ako 3 000 ľudí.

V reakcii na to sa USA vydali do Afganistanu hľadať bin Ládina a zvrhli režim Talibanu, ktorý vodcovi Al-Káidy poskytoval ochranu.

Od chaotického odchodu USA z tejto blízkovýchodnej krajiny v auguste 2021 tam Islamský štát – po strate územia v Sýrii a Iraku a likvidácii dvoch po sebe nasledujúcich vodcov – zažíva oživenie a vzniká jeho afganská odnož Islamský štát Chorásán (IS-K).

Tento trend znamená problémy pre stabilitu Afganistanu. Hoci Taliban po odchode USA opäť získal moc a podobne ako ISIS je islamskou extrémistickou organizáciou, zostávajú arcirivalmi.

“IS-K vo svojom časopise Hlas Chorásánu ohlásil ďalší útok à la 11. september na Západe,” hovorí expertka na terorizmus Beatrice De Graafová. “Môže to byť veľkolepé vyhlásenie. Je však pravda, že skupina tam môže expandovať.”

“Je to ako deň na hromnice,” poznamenala De Graafová. “Rovnako ako v tom filme sme opäť na začiatku.”

De Graafovej obavy a správu AIVD rýchlo potvrdila nová exkluzívna správa denníka Washington Post, zverejnená v sobotu 22. apríla.

Podľa hodnotenia Pentagónu agenti ISIS využívajú Afganistan ako základňu na “ctižiadostivé sprisahanie” proti americkým a európskym cieľom, odhaľuje.

V týchto zisteniach americkej spravodajskej služby – sú súčasťou série únikov informácií, z ktorých je obvinený príslušník Národnej leteckej gardy štátu Massachusetts Jack Teixeira, ktorý ich zverejnil na komunikačnej platforme Discord – sa spomínajú plány ISIS zasiahnuť veľké podujatia, ako napríklad futbalový turnaj majstrovstiev sveta FIFA. Medzi ďalšie ciele patria veľvyslanectvá, kostoly a obchodné centrá.

“ISIS vyvíja nákladovo efektívny model vonkajších operácií, ktorý sa spolieha na zdroje mimo Afganistanu, operatívcov v cieľových krajinách a rozsiahle sprostredkovateľské siete,” uvádza sa v prísne tajnom hodnotení. “Tento model pravdepodobne umožní ISIS prekonať prekážky – napríklad kompetentné bezpečnostné služby – a skrátiť niektoré časové lehoty na uskutočnenie sprisahania, čím sa minimalizujú možnosti narušenia.”

Ďalej sa v ňom uvádza, že predstavitelia Pentagónu v decembri už vedeli o deviatich takýchto koordinovaných sprisahaniach, pričom do februára ich počet stúpol na 15.

Zdroj: hlavnespravy.sk