Choď na obsah Choď na menu
 


Podozrivý, ktorého totožnosť zatiaľ nie je známa, čelí dvom obvineniam: členstvo v teroristickej organizácii a členstvo v zločineckej organizácii s cieľom spáchať vojnové zločiny, píše Robert Semonsen pre The European Conservative.

 

Holandská prokuratúra (OM) oznámila, že polícia zatkla sýrskeho štátneho príslušníka, ktorý je podozrivý z toho, že počas vojny v Sýrii bol bezpečnostným šéfom teroristickej organizácie Islamský štát – a že sa dopustil vojnových zločinov – a mnohí si kladú otázku, ako sa mu podarilo dostať do Európskej únie.

Holandské bezpečnostné zložky zatkli 37-ročného muža v utorok 17. januára v obci Arkel v južnom Holandsku, približne 40 kilometrov od Rotterdamu, kde žil po tom, ako v roku 2019 požiadal o azyl v Holandsku, informoval amsterdamský denník De Telegraaf.

OM sa domnieva, že muž v rokoch 2015 až 2018 zastával vysokú pozíciu v bezpečnostnej službe Islamského štátu. Predtým údajne zastával rovnakú pozíciu v Džabhat al-Nusra, ďalšej salafistickej teroristickej organizácii.

Podľa vyhlásenia hovorcu OM bol podozrivý ako šéf bezpečnostnej služby Islamského štátu osobou, ktorá určovala politiku, a teda je jednou z osôb stojacich za faktickým páchaním vojnových zločinov.

Úrady sa domnievajú, že údajný bezpečnostný šéf IS a al-Nusra zastával pozície v utečeneckom tábore Jarmúk, ktorý sa nachádza približne 8 km od centra sýrskeho hlavného mesta Damask, a v jeho okolí.

K zatknutiu došlo po tom, ako prokuratúra začala vyšetrovanie spolu s Národným kriminálnym úradom po tom, ako špeciálny holandský policajný tím pre vojnové zločiny dostal tip na minulosť tohto muža.

Podozrivý, ktorého totožnosť zostáva neznáma, čelí dvom obvineniam: členstvo v teroristickej organizácii a členstvo v zločineckej organizácii s cieľom páchať vojnové zločiny. V piatok 20. januára má byť predvedený pred vyšetrujúceho sudcu v Haagu, kde sa rozhodne, či zostane vo väzbe.

Ak sa ukáže, že tento muž pôsobil ako bezpečnostný šéf dvoch teroristických organizácií, nebude to prvý prípad, keď sa vysokopostavenému islamskému extrémistovi, ktorý utiekol zo Sýrie po páde Islamského štátu, podarilo dostať do Holandska.

Aiz al-H., takzvaný “Balí džihádista”, je zrejme najznámejším príkladom teroristického vodcu, ktorý prekĺzol cez trhliny európskych kontrolných procesov a dostal sa do Holandska medzi tisíce sýrskych utečencov. Krátko po príchode na jeseň 2017 sa Azíz začal objavovať v amsterdamskej Café-Restaurant De Balie, súdnej budove z 19. storočia, kde sa konajú debaty, divadelné predstavenia a diskusné relácie so sociálnym alebo politickým zameraním, kde ho kolegovia Sýrčania spoznali ako vodcu teroristov. Polícia potom Azíza zatkla o niekoľko mesiacov neskôr v roku 2018, než ho súd odsúdil na 16 rokov väzenia za obvinenia súvisiace s terorizmom.

Zdroj: hlavnespravy.sk