Choď na obsah Choď na menu
 


5. 5. 2020

Grécko bolo už od začiatku v prvej línii prebiehajúcej migračnej krízy. Keď turecký prezident Recep Erdoğan na konci februára oznámil, že jeho krajina už neudrží milióny migrantov na svojom území, grécke bezpečnostné sily museli čeliť nočným bojom s migrantmi, ktorým turecká polícia už niekoľko týždňov predtým pomáhala dostať sa na pôdu Európskej únie.

A hoci si Grécko momentálne kvôli pandémii koronavírusu môže trošku oddýchnuť, grécky minister obrany Nikolaos Panagiotopoulos je pevne presvedčený, že je len otázkou času, kým sa konflikt obnoví. „Nič sa nezmenilo, alarm znie stále“ uviedol Panagiotopoulos v televíznom rozhovore tento týždeň.

„Naša reakcia a plánovanie na kroky Turecka zostávajú rovnaké. Ozbrojené sily Grécka sú pripravené. “ Migranti sa pokúšajú dostať do Grécka buď po súši, pozdĺž tureckých hraníc, alebo loďou z Turecka cez Egejské more. Posielanie migrantov na prekonanie obranných síl Grécka však nie je jediný spôsob, ako sa jeho turecký sused snaží podkopať krajinu.

V posledných týždňoch turecké ozbrojené sily tiež uskutočňujú provokatívne pohyby, ako prelety nad gréckym územím, alebo vysielajú námorné plavidlá do gréckych vôd v Egejskom mori. Z tureckej strany sa dokonca už aj strieľalo.

Minister sa vyjadril, že neočakáva, že Turecko z dlhodobého hľadiska zmení svoj prístup. Panagiotopoulos objasnil, že sa Grécko krokmi Turecka zastrašiť nedá. „Budeme vždy pripravení rozpoznať a zastaviť Turecko,“ uviedol. „Zvažujeme jeho správanie a konáme podľa toho.“

Andrea Lopatková

Zdroj: hlavnespravy.sk