Choď na obsah Choď na menu
 


V tomto filme nakrútení platformou občianskeho žurnalizmu On The Ground (OGN) žurnalista Bilal Abdul Kareem navštívil utečenecký tábor v Sýrii, „pretože som chcel získať nejaké názory niekoľkých ľudí na to, ako sa tu pozerá na utečencov, ktorí zaplavujú Európu a iné krajiny,“ povedal.

Čísla Spojených národov odhaľujú, že z takmer 600 000 migrantov, ktorí tento rok (2018) prekročili Stredozemné more je 69 percent mužov a 55 percent z nich je zo Sýrie.

„Mal som pocit, že medzi hlasy, ktoré chýbajú k opísaniu celej situácie, sú hlasy tých, čo sú vo vnútri Sýrie, a ktorí nemôžu odísť alebo nemajú možnosť odísť. (myslel tým deti, ich matky a staré ženy)“

„Mali by tí muži zo Sýrie odísť? Mali by priviesť svoje rodiny a v určitom okamihu sa vrátiť, aby bojovali s Bashar al-Assad, alebo čo k tomu poviete?“ dodal.

Hovorí, že mnoho ľudí v táboroch malo „problémy s bezpečnosťou – najmä ak majú dcéry.“

„Som veľmi rozčúlená kvôli mužom, čo odchádzajú. Máme tu krízu. Takže keď oni odídu, kto nás oslobodí? Kto nás ochráni? My sme ich česť. My sme ich česť … Kto pomstí mučeníkov?“ pýta sa prvá žena.

„Opustiť svoju krajinu je zlé … je to tak ťažké, znášame čokoľvek, aby sme nemuseli svoju krajinu opustiť … je to ťažšie, než prísť z európskych krajín, je to tak ťažké. Ani aj keby sme sa tam mali lepšie, my tam neodídeme, „hovorí druhá žena.

„Podľa môjho názoru sa krajina nesmie opustiť, oni ju opúšťajú, keď ona ich zúfalo potrebuje! Oni ju musia brániť. Musia sa postaviť za svojich ľudí, „hovorí tretia zúfalá žena na mužov, ktorí utiekli zbabelo do Európy.

„Ak budeme hovoriť podľa islamského práva, tak to nie je správne,“ hovorí muž na konci.

„To je opustenie Džihádu a obrátenie sa chrbtom k nepriateľovi,“ hovorí.

Zdroj: magazin1.sk