Choď na obsah Choď na menu
 


Politik umiernené strany Stig Bertilsson uviedol, že viacstránkový list jasne identifikoval príčinu rozpočtového deficitu vo vzťahu k veľkému počtu „nových Švédov“ prijatých a žiadajúcich o pomoc na pokrytie nákladov, informuje denník SVT.

„Náklady v obciach, ktoré prijali novo prichádzajúcich, sú aj naďalej značné, aj keď sa zastavili vládne príjmy. To vytvára veľkú negatívnu dieru v mestskej pokladni, „uviedol Bertilsson.

Keď sa Bertilssona pýtali na daňové príjmy od nových migrantov, ktoré by mohli zmeniť deficitnú medzeru, uviedol, že v dlhodobom horizonte dúfal, že dôjde k nárastu príjmov, ale zatiaľ sa tak nestalo a dodal, že švédsky trh práce „má pred sebou dlhú cestu“ .

Údaje o nezamestnanosti migrantov vo Švédsku sú v skutočnosti oveľa vyššie ako údaje o domorodých Švédoch. Správa z minulého leta ukazuje, že miera nezamestnanosti migrantov je 19,9%, zatiaľ čo u domorodých Švédov len 3,6%.

V liste národnej vláde miestna vláda tvrdí, že zvýšenie daní na pokrytie nákladov nebude riešením, pretože sadzby miestnych daní sú už teraz vysoké vo výške 22,9%.

V minulom roku správa Švédskeho národného inštitútu pre ekonomický výskum (KI) uviedla, že mnoho obcí v celej krajine bude nútené zvyšovať dane, pričom ako dôvod uvádzali najmä náklady na masovú migráciu.

„Čelíme niekoľko rokov demografickej výzve, čo ma trochu znepokojuje, že obce môžu byť nútené zvýšiť dane,“ povedal Urban Hansson Brüsewitz, šéf KI.

Bertilsson navrhol, aby švédske obce používali systém kompenzácií medzi obcami, aby tie, ktoré majú vyššie priemerné daňové príjmy, pomohli tým, kde majú obyvatelia nižšie priemerné príjmy.

Takýto plán už bol navrhnutý a bol prerokovaný vlani na jar mestskými vládami, aby pomohol viac vidieckym a menej obývaným oblastiam.

Zdroj: magazin1.sk