Choď na obsah Choď na menu
 


Vražda učiteľa, hrozby výbuchov. Francúzsko posiela do ulíc 7000 vojakov, informujú Parlamentní listy.

Piatkový útok v meste Arras na severe krajiny Francúzsko vystrašil. V ten istý deň krajina vydala najvyšší stupeň varovania pred terorizmom. V sobotu zažila ďalší strach v podobe anonymných bombových hrozieb vo Versailles aj v Louvri.

20-ročný muž zabil v piatok v Arrase nožom učiteľa a ďalších ľudí. Konkrétny motív útočníka stále nie je známy. Podľa niektorých médií útočník údajne kričal Alláhu Akbar. Bol zrejme čečenského pôvodu. Po zločine ho polícia zatkla. Medzi ďalšími zadržanými sú členovia rodiny útočníka. Polícia tiež zadržala dvoch Bielorusov, u ktorých deň pred útokom kontrolovala mladého muža. Do útoku sa však zjavne nezapojili.

Následne prezident Emmanuel Macron nariadil mobilizáciu 7000 vojakov na posilnenie bezpečnostných hliadok. Včera museli evakuovať múzeum Louvre v Paríži a Versailles. Dôvod? Anonymná bombová hrozba. Minister vnútra Gérald Darmanin neskôr oznámil, že išlo o falošný poplach.

Podľa Darmanina francúzske úrady zabránili 43 útokom, odkedy Hamas minulú sobotu zaútočil na Izrael. Ako povedal v rozhovore pre televíziu TF1, pred školami a cirkevnými budovami zadržali 12  ľudí, z ktorých niektorí mali pri sebe zbrane.

Najhorším útokom, aký Francúzsko zažilo za posledné roky, bol spoločný útok ozbrojencov a samovražedných atentátnikov na zábavné podniky a kaviarne v Paríži v novembri 2015. Zomrelo 130 ľudí.

Zdroj: hlavnydennik.sk