Choď na obsah Choď na menu
 


Od žiadateľov o azyl, ktorí prichádzajú do Nemecka, sa vyžaduje absolvovanie „kurzu nemeckej integrácie“, ktorý zahŕňa aj hodiny nemeckého jazyka.

Štatistiky za tento rok ukazujú, že 45,7% migrantov, ktorí absolvovali jazykový test, čo zodpovedá približne 62 000 zúčastnených, nedosiahlo úroveň B1, čo je úroveň schopnosti viesť jednoduchú konverzáciu v nemčine. K tomu sa pridáva skutočnosť, že až 77,6% z tých, ktorí kurz na prvý pokus nezvládli a opakovali ho druhýkrát, znova zlyhali.

Čo je ešte horšie že v posledných rokoch sa tento trend zhoršuje. Zatiaľ čo v roku 2017 zlyhalo „iba“ 65,7%, v tomto roku jazykovú skúšku nespravilo 77,6% migrantov.

Ďalej sa zistilo, že minulý rok niektorí učitelia jazykových kurzov absolventov „pustili“ cez skúšky aj napriek tomu, že nedosiahli úroveň B1.

Nemecký spolkový úrad pre migráciu a utečencov, ktorý má na starosti kurzy, bol obviňovaný za zlé výsledky a preto sa rozpočet na hodiny cudzích jazykov v posledných rokoch strojnásobil – v roku 2018 sa na toto úsilie vynaložilo neskutočných 874 miliónov EUR. V roku 2015 to bolo iba 269 miliónov eur.

Avšak aj napriek vyšším výdavkom, a hoci spolkový úrad prisľúbil lepší dohľad, výkonnosť migrantov naďalej klesá.

Proti týmto neúmerne vysokým výdavkom protestuje hlavne nemecká strana AfD.

„Je neprijateľné, že integračné programy financované daňovými poplatníkmi sa pohybujú v stovkách miliónov,“ informoval po uverejnení štatistických výsledkov poslanec AfD René Springer a dodal, že: „Vysoká miera predčasného ukončenia školskej dochádzky v posledných rokoch ukazuje, že mnohým migrantom chýba potrebná„ kultúra vzdelávania“ alebo vôľa integrovať sa. Cieľom musí byť, aby prisťahovalectvo pokračovalo takým spôsobom, ktorý by ponúkal našej spoločnosti rozpoznateľnú pridanú hodnotu.“

Štatistika uverejnená minulý rok odhalila, že 40% ľudí v Nemecku žijúcich zo sociálnych dávok sú migranti. Nemeckí daňoví poplatníci platia tak každý mesiac viac ako 4 miliardy eur na ich podporu vo forme stravy, ošatenia, vzdelania, lekárskej starostlivosti a ubytovania. Štedré Nemecko.

Andrea Lopatková

Zdroj: hlavnespravy.sk