Choď na obsah Choď na menu
 


Tolerancia voči migrantom kontinuálne klesá, zistil prieskum spoločnosti Gallup. Deje sa tak najmä v štátoch, ktoré čelia návalu utečencov od vypuknutia migračnej krízy v roku 2015 alebo ich prílevu pre politicko-ekonomické krízy v susedných štátoch. Slovensko je v desiatke najmenej tolerantných štátov.

Vedci udelili 145 štátom skóre na základe pozitívneho či negatívneho prístupu respondentov k myšlienke, že migranti budú žiť v ich štáte, presťahujú sa do ich susedstva či vstúpia do zväzku s ich rodinným príslušníkom.

Priemerné skóre pri kladení týchto otázok globálne pokleslo z 5,34 v roku 2016 na 5,21 v roku 2019, pričom najväčším možným hodnotením bola deviatka.

Najväčší pokles tolerantných postojov k imigrantom zaznamenali v Južnej Amerike, kde početné štáty čelia masívnemu prílevu utečencov z Venezuely, v ktorej je aktuálne dvojvládie a ekonomická kríza. V Kolumbii, ktorá je susedným štátom a znáša najväčší nápor imigrantov sa percento ľudí s pozitívnym postojom prepadlo zo 61 na 29 percent.

V Európe nastali podobné tendencie napríklad v Belgicku a vo Švajčiarsku. Medzi desiatku celosvetovo najmenej tolerantných štátov voči migrantom sa dostalo Maďarsko a Slovensko, ktoré už od roku 2015 vyjadrovali svoj nesúhlas s povinnými kvótami na ich prerozdeľovanie. Okrem spomínaných dvoch štátov V4 sa tam nachádza aj Chorvátsko a Lotyšsko.

Vôbec najmenej ústretovým štátom je Severné Macedónsko. Za ním nasledujú aj ďalšie balkánske štáty ako Srbsko, Bosna a Hercegovina či Čierna Hora. Príčinou tohto postoja je pravdepodobne skutočnosť, že pre tzv. balkánsku cestu čelia tieto štáty od vypuknutia migračnej krízy v roku 2015 zvýšenému tlaku a na ich území sa nachádzajú početné utečenecké tábory.

Medzi desiatku najmenej tolerantných štátov sa dostalo aj Turecko, ktoré od roku 2015 prijalo už 4 milióny utečencov zo Sýrie.

Opačný postoj nastal v prípade Poľska, ktoré dlhodobo patrilo k skeptickým štátom voči migrácii. Viac než 42 percent Poliakov uviedlo, že považuje migrantov žijúcich v štáte za niečo dobré. V roku 2016 si to pritom myslelo len 29 percent z nich. Pripomeňme, že Poľsko po vojne na Ukrajine v rokoch 2014-2015 prijalo viac ako milión ukrajinských migrantov.

— EST

Zdroj: dennikslovensko.sk