Choď na obsah Choď na menu
 


Mnoho islamských škôlok vo Viedni zastrašuje deti a okráda ich o autonómiu. V náboženskej výučbe týchto zariadení prevládajú názory saláfistických intelektuálov a politického islamu, zverejnil portál Echo24.cz odvolávajúc sa na výsledky štúdie profesora Ednana Aslana z Viedenskej univerzity, ktorú si zaplatil štát.

Profesor Aslan z Inštitútu islamských štúdií na Viedenskej univerzite zistil, že náboženská výučba nemalého počtu islamských škôlok vedie k izolácii malých detí. Učitelia podľa neho využívajú publikácie Moslimského bratstva alebo Milli Gorus, ktoré odmietajú západný spôsob života. O tom, na akých hodnotách je postavená rakúska spoločnosť, sa deti žiadnou formou nedozvedajú. Takže tu nemožno hovoriť o včleňovaní do majoritnej spoločnosti.

Voči štúdii sa ohradila viedenská moslimská komunita. Jej predseda Fuat Senat označil výsledky Aslana o saláfistickej výučbe za smiešne.

Portál upozorňuje, že organizácia Moslimské bratstvo je jedným z najväčších islamských hnutí, ktoré má znaky náboženského fundamentalizmu. Krajiny ako Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty či Rusko považujú hnutie za teroristickú organizáciu. Egypt ho postavil mimo zákon. Milli Gorus je tiež islamské hnutie, ku ktorému sa hlásia prevažne tureckí migranti v Európe.

Na výsledky štúdie reagoval minister zahraničných vecí a integrácie Sebastian Kurz. Chce v islamských škôlkach zaviesť prísnejšiu kontrolu a zabrániť vzostupu paralelných spoločností a radikalizácii.

Výsledky vystrašili aj zastupiteľov Viedne. Spolupracovník primátora Johann Gudenus uviedol, že vzniknutou situáciou by sa mal zaoberať aj parlament. Zároveň prisľúbil, že sa v škôlkach uskutoční finančný audit, či sa cez ne nefinancujú teroristické organizácie. Mnohé predškolské zariadenia totiž poberajú dotácie od rakúskej metropoly.

Zdroj: hlavnespravy.sk