Choď na obsah Choď na menu
 


Televízia TA3 v pondelok večer informovala, že situácia so stovkami migrantov vo Veľkom Krtíši sa vyostrila. Nebolo špecifikované, aký konkrétny incident sa stal, no podľa primátora mesta je situácia vážna a je potrebné aj nasadenie vojakov.

Primátor mesta Veľký Krtíš Dalibor Surkoš už skôr podporil petíciu občanov a postavil sa proti zriadeniu veľkého centra pre migrantov vo svojom meste (viac v článku).

Surkoš v pondelok v médiách referoval o aktuálnej situácii vo Veľkom Krtíši, pričom reagoval na informáciu TV TA3 o tom, že “situácia sa podvečer vyhrotila”.

Surkoš na úvod živého rozhovoru v pondelok večer vyvrátil informáciu TA3, že migranti sú sústredení v telocvični. Vysvetlil, že stovky ľudí sa tiesnia v priestoroch výrobnej haly súkromnej spoločnosti.

“Nemám úplne presné informácie. Ide o to, že vznikla neprehľadná situácia v hale, kde sa tí utečenci zdržiavajú. Bolo mi vysvetlené, že išlo o to, že dnes boli dovedené ďalšie osoby v počte cca 180 osôb. Čiže v tej hale je približne 850 ľudí a dožadovali sa odvozu.”

Podľa slov primátora do tábora mal prísť autobus, ktorý mal migrantov zvážať ďalej na cudzineckú políciu do Banskej Bystrice.

“Takže vznikol tam nejaký nepokoj a boli tam stiahnuté nejaké jednotky z kraja,” opisuje incident a následné opatrenia polície primátor Dalibor Surkoš.

Pre TA3 ďalej uviedol, že v priebehu pondelka bolo z Veľkého Krtíša autobusom presunutých 40 ľudí do Banskej Bystrice. “Ale v poobedňajších a podvečerných hodinách prišlo ďalších 180…”

“Dokedy majú u vás migranti zotrvať? A čo s nimi bude ďalej?” Opýtal sa následne moderátor TA3. Primátor vysvetľuje: “Najprv bolo vysvetlené, že sa zdržia len pár hodín, kým budú vybavené tie doklady, ktoré potrebujú ku povoleniu na pobyt na Slovensku a že ich teda ďalej budú čakať prevádzači, ktorí ich odvezú do Nemecka alebo do krajín, do ktorých smerujú.”

Primátor dodal, že napriek tomu, že migranti podľa pôvodného plánu mali vo Veľkom Krtíši zotrvať len pár hodín, niektoré osoby sa tam nachádzajú už 4 dni.

Dalibor Surkoš hovorí o nevyhovujúcich podmienkach. “Nezodpovedá to žiadnemu štandardu normálnych ľudí.”

Riešenie je podľa neho v rukách štátu. Oficiálne orgány podľa neho musia vyhodnotiť, či táto situácia zodpovedá zadržiavaniu ľudí podľa platných zákonných pravidiel. Uviedol, že mesto dalo podnet verejnému ochrancovi ľudských práv ako aj hygienikom, či stavebnému úradu.

“Oni sú tam sústredení preto, aby dostali papier, ktorý ich bude oprávňovať k legálnemu pobytu na území SR. Zámer bol, že sa oddelenie cudzineckej polícia zriadi aj v tejto výrobnej hale, aby došlo ku rýchlejšiemu vybavovaniu týchto ľudí.”

“Tu sa ale musím zastať občanov svojho mesta. Nevie ako dlho sa budú tí ľudia v meste zdržiavať. Budú tu mať voľný pohyb. Nevieme, čo máme od toho očakávať. Určite to vyvoláva značné znepokojenie občanov mesta.”

V závere rozhovoru si ešte primátor Surkoš zobral slovo a vyzval: “Ja si myslím, že štát by mal jednoducho… Máme to vojenský priestor Lešť… Štát by mal posilniť vojakmi chránenie tohto priestoru, aby policajné sily mali dostatočnú kapacitu spolu s vojakmi na to, aby to zvládli.”

Zdroj: hlavnespravy.sk