Choď na obsah Choď na menu
 


Vedenie základnej školy na Veľkomoravskej ulici v Trenčíne potvrdilo, že v utorok vstúpilo do areálu školy niekoľko migrantov. Jeden z nich aj do sociálnych zariadení budovy. Na základe týchto okolností budú základné školy na území mesta monitorované, informuje Trenčiansky Štandard.

V mestskej časti Zámostie si obyvatelia v posledných týždňoch všimli zvýšený pohyb migrantov.

“Aktuálne je na území mesta približne 20 migrantov. V najbližších dňoch k nám privezú ešte jeden autobus, teda asi 40 ľudí. Nechcú tu zostať, netreba mať strach,“ uvádza mesto vo včerajšej správe.

Hovorkyňa mesta informuje, že do stredy, kedy bola porada, nikto o prítomnosti nelegálnych migrantov na území Trenčína neinformoval. Primátor sa dozvedel túto informáciu až včera. “Na porade tiež zaznelo, že migranti pokračujú do Nemecka.”

Ako však uvádza konateľ jednej zo spoločností sídliacej v Zámostí na ulici Ľudovíta Stárka, migranti sa objavili v meste už na začiatku týždňa.

“V pondelok v ranných hodinách som zavolal políciu, pretože na cvičisku miestnej autoškoly tam ležalo asi 15 až 20 ľudí, ktorí boli prikrytí nejakou plachtou. Polícia prišla na miesto a začala to hneď preverovať.”

Trenčiansky Štandard oslovil hovorkyňu PZ SR Denisu Bárdyovú.

Na otázku na akom právnom základe zotrvávajú migranti na území mesta Trenčín odpovedala, že “ak nejde o predvedené osoby na útvar PZ, tak tam (t. j. v Trenčíne) zotrvávajú dobrovoľne na základe toho, že sa im tam chce byť.”

Na otázku či požiadali o azyl, znela odpoveď: “Nie, o azyl nežiadajú. Ak by o azyl požiadali, boli by prevezení do záchytného utečeneckého tábora v Humennom.”

 

Opozičný Smer-SD  medzitým vyzval vládu, aby obnovila kontrolu na hraniciach s Maďarskom. Apeluje na riešenie situácie s nelegálnou migráciou.

Strana zároveň podala návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR k zavedeniu kontrol na slovensko-maďarskej hranici.

Znenie zákona o pobyte cudzincov

Zákon č. 404/2011 Z. z. o pobyte cudzincov stanovuje presné podmienky pobytu cudzincov na území Slovenskej republiky a podľa tohto zákona sa presne špecifikuje, kedy SR môže odoprieť vstup štátnemu príslušníkovi tretej krajiny na naše územie (par. 12) a tiež je v tomto zákone je ustanovené ako sa majú chrániť hranice (par. 13 ods.1). Podľa verejne dostupných informácii a v zmysle uvedeného zákona migranti nespĺňajú podmienky pobytu a v zmysle tohto zákona by mali byť vrátení do krajiny, cez ktorú prekročili hranice SR. Nakoľko nikto z migrantov nepožiadal o azyl, Zákon č. 480/2002 o azyle nie je potrebné uplatniť.

Zdroj: hlavnespravy.sk