Choď na obsah Choď na menu
 


Bývalý pražský imám Samer Shehadeh sa dnes ráno pred pražským súdom priznal, že svojmu bratovi a švagrinej pred rokmi pomohol s vycestovaním do Sýrie, aby tam absolvovali výcvik a bojovali po boku teroristov. Na svoj čin je vraj hrdý a verdikt českého justičného systém pre neho nič neznamená, nakoľko nie je podriadený islamského právu šaría. Informuje IDNES.cz.

Podľa obžaloby Shehadeh pomohol svojmu bratovi Omarovi so získaním peňazí či potrebných kontaktov, zaistením cesty a poskytnutím inštrukcií. Ten sa napokon dostal do krajiny pred štyrmi rokmi a absolvoval v nej výcvik zaobchádzania so zbraňami, výbušninami a v taktike boja. Organizácia Front dobytia Sýrie ho potom zvolila za inštruktora, ktorý cvičil ďalších džihádistov.

Niekdajší duchovný brata neskôr pomocou internetu oddal s Fátimou Hudkovou a pomohol manželom dostať sa k sebe aj fyzicky. Hudková má za sebou takisto výcvik a označuje sa za mudžahedínku, teda svätú bojovníčku.

36-ročný imám pomoc bratovi a jeho žene pred súdom priznal. „Som na to patrične hrdý, nemám sa za čo hanbiť,“ povedal. Podľa jeho mienky má moslim povinnosť pomáhať ostatným moslimom kdekoľvek na svete a bojovať po boku teroristov proti sýrskej vláde je vraj „legitímne“.

Shehadeh sa vo väzbe nachádza už od novembra 2018 a do pozornosti miestnych orgánov sa dostal už pred rokmi kvôli obavám z radikalizácie. Svojho času napríklad vyzval spoluveriacich, aby sa nezúčastňovali na akciách proti terorizmu po boku kresťanov.

Imám študoval v Saudskej Arábii a po návrate bol zvolený za vedúceho Moslimskej obce v Prahe, odkiaľ po sporoch odišiel. Niektorí zástupcovia komunity sa potom od jeho aktivít dištancovali.

V dnešnej výpovedi tiež prehlásil, že s väzením počíta, no rozhodnutie českých súdov pre neho nie je podstatné, nakoľko vraj nerozhodujú podľa islamského práva.

— Tomáš Dugovič

Zdroj: denniks.sk