Choď na obsah Choď na menu
 


Skupina Organizácie Spojených národov pre migráciu (United Nations Network on Migration) si pripomína prvé výročie prijatia globálnej dohody o bezpečnej, riadnej a pravidelnej migrácii, Global Compact, inak zvaný Marrákéšsky pakt alebo dohovor.

 

Ešte pred začiatkom osláv Medzinárodného dňa migrantov 18. decembra sa dňa 11. decembra v Ženeve zišla skupina OSN pre migráciu, aby preskúmala svoj pokrok za rok od začiatku implementácie Marrákéšskeho paktu a hľadala spôsoby, ako zlepšiť migráciu v prospech všetkých.

Skupina opätovne potvrdila svoj záväzok podporovať partnerov pri presadzovaní hlavných zásad globálneho paktu, pri podpore medzinárodnej spolupráce pri rozvoji a vykonávaní zásadných a účinných vnútroštátnych migračných politík na základe celoplošného prístupu a zdôrazňovaní národnej suverenity a ochrany ľudských práv, ktoré sa vzájomne posilňujú.

Marrákéšsky dohovor je podľa OSN významným krokom členských štátov k tomu, aby migrácia fungovala pre všetkých.

Na základe medzinárodného práva a v súlade s Agendou trvalo udržateľného rozvoja do roku 2030 zdôrazňuje dohovor potrebu medzinárodnej spolupráce pri riešení problémov migrácie a ťažení z jej výhod pri súčasnom rešpektovaní, ochrane a plnení ľudských práv všetkých migrantov bez ohľadu na ich migračný status, a taktiež zvýrazňuje podporu bezpečnosti a prosperity všetkých komunít.

Podľa OSN pakt jednoznačne uznáva migrantov, ktorí obohacujú naše spoločnosti a v konečnom dôsledku prispievajú k trvalo udržateľnému rozvoju pre všetkých.

Ženy tvoria takmer polovicu všetkých zahraničných migrantov a na celom svete je 164 miliónov migrujúcich.

Skupina OSN tiež vyzýva k potlačeniu zavádzajúcich klamlivých vyjadrení , ktoré spôsobujú negatívne vnímanie migrantov, ako aj k odstráneniu všetkých foriem diskriminácie, vrátane rasizmu, xenofóbie a netolerancie, voči migrantom a ich rodinám.

V roku 2020 bude skupina pokračovať v spolupráci s členskými štátmi a všetkými príslušnými zúčastnenými stranami pri vykonávaní dohovoru, a to aj prostredníctvom dodržiavania svojich zásadných záväzkov a to s migrantmi, aby lepšie zabezpečili svoju bezpečnosť a dôstojnosť; ako aj so spoločenstvami na celom svete, aby sa zaistilo, že výhody migrácie budú využívať všetci zúčastnení.

Slovensko Marrákéšsky migračný pakt nepodporilo a preto sa ho „dodržiavanie zásadných záväzkov“, ktoré boli pred podpísaním paktu OSN prezentované ako nezáväzné, netýka.

Andrea Lopatková

Zdroj: hlavnespravy.sk