Choď na obsah Choď na menu
 


Migračné kvóty sú zrejme späť, akurát v novom šate. Dnes plánuje skupina politikov na čele s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou predstaviť nový migračný plán pre Európsku úniu. Okrem prerozdeľovania utečencov má plán ponúkať aj odmeny za prijatie ľudí či tresty za ich odmietnutie.

Nemecko už po niekoľkýkrát tlačí Európsku úniu s plánom na migračnú „solidaritu“. Ide opätovne o snahu na prerozdeľovanie migrantov z dielne nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá na vec chce ísť odmenami aj pokutami, informuje agentúra Reuters.

Podobne ako pred piatimi rokmi, kedy do Nemecka prišlo viac ako milión migrantov, Merkelová je aj tentokrát na čele novej iniciatívy, ktorá sa týka migrácie do Európskej únie. Plán, ktorý dnes plánujú predstaviť, má pomôcť riešiť a zvládať stovky až tisíce migrantov, ktorí prichádzajú na Európsky kontinent každý týždeň.

„Solidarita“

Podľa agentúry by pod novým plánom mali všetky členské štáty EÚ prijímať migrantov, výmenou za peňažnú odmenu – 10-tisíc eur za dospelú osobu. Peniaze by boli podľa nemenovaných zdrojov čerpané z rozpočtu EÚ.

Naopak, štáty, ktoré by naďalej odmietali prijímať migrantov, by boli vystavené súdnym sporom na európskych súdoch, čo by zrejme viedlo aj k značným pokutám. To sú však procesy, ktoré môžu trvať roky.

Návrh bude očakávane čeliť aj tvrdej opozícii, najpravdepodobnejšie od štátov strednej Európy a Balkánu. Rovnako ako v minulosti, najviac proti boli krajiny ako Maďarsko a Poľsko, silné odmietanie povinných kvót zastávalo aj Česko či Slovensko. Podobné hlasy sa zrejme ozvú aj z Rakúska či Slovinska.

— JOR

Zdroj: dennikslovensko.sk