Choď na obsah Choď na menu
 


17.09.2019

 

Predseda hnutia Liga Matteo Salvini sa na sociálnej sieti Twitter pustil do predstaviteľov novej talianskej vlády. Koalícia Hnutia 5 hviezd a Demokratickej strany totiž zrušila viacero nariadení, ktoré predseda Ligy presadil na poste ministra vnútra.

Bývalý minister vnútra Matteo Salvini a predseda hnutia Lega (Liga) vo viacerých tweetoch skritizoval novú taliansku vládu. Podľa neho nová koalícia strán Hnutie 5 hviezd a Demokratická strana zradili taliansky ľud a spravili z Talianska opäť „európsky utečenecký tábor.“

„Teraz nová ľavicová vláda znovu otvára prístavy: toto nie je podpora Talianov, vidím to ako podporu nelegálnych migrantov,“ napísal na Twitteri.

Reagoval tak okrem iného na rozhodnutie nového ministra kultúry Daria Franceschiniho, ktorý v tweete predstavil novú vládnu politiku voči migrantom a mimovládnym organizáciám.

Franceschini napísal, že vláda priradila bezpečný prístav pre loď Ocean Viking. Migranti, ktorých loď viezla budú podľa ministra privítaní v mnohých európskych krajinách. „Nastal koniec Salviniho propagandy na zúfalých ľuďoch na mori. Politika a medzinárodné vzťahy sú späť, aby vyriešili migračnú krízu,“ uviedol minister.

24 hodín a 200 pristátí

Salvini kontroval s tým, že ak nová vláda zruší bezpečnostné opatrenia, neublíži jeho Lige, ale 60 miliónom Talianov.

„Za posledných 24 hodín zaznamenali 200 pristátí na Lampeduse,“ napísal počas straníckeho stretnutia v meste Pontida. Ostrov Lampedusa je najjužnejší bod Talianska, kde v minulosti Salvini odmietol povoliť pristanie lode Sea Watch 3, ktorú viedla známa ľavicová aktivistka Carola Racketová.

Loď mimovládky Ocean Viking vezie do Európy ďalších migrantov

Humanitárna loď Ocean Viking vyzdvihla v utorok pri brehoch Líbye z člna ďalších 61 migrantov. Na palube tejto lode je tak celkovo 109 migrantov vrátane 22 detí. Išlo už o druhú záchrannú operáciu v rámci jedného dňa, informovala agentúra AP.

Druhú loď vo vodách Stredozemného mora zbadalo prieskumné lietadlo, ktoré následne upovedomilo líbyjské úrady a loď Ocean Viking. Plavidlo prevádzkujú humanitárne organizácie Lekári bez hraníc (MSF) a SOS Mediterranée.

Predtým v tento deň táto záchranárska loď vyzdvihla približne 100 kilometrov od líbyjského pobrežia z preplneného dreveného člna približne 48 ľudí. Skupina migrantov, medzi nimi aj päť žien a deväť detí, bola spozorovaná necelých 24 hodín po tom, ako Ocean Viking obnovila svoje pátracie operácie pri pobreží Líbye. Migranti sa často pokúšajú dostať na chatrných plavidlách z Líbye cez Stredozemné more do Európy.

Z palube lode Ocean Viking predtým vystúpilo 82 migrantov na malom talianskom ostrove Lampedusa, ktorý sa nachádza medzi Sicíliou a Tuniskom.

Súčasťou novej talianskej koaličnej vlády sú stredoľavicoví demokrati, ktorých lídri požadujú humánnejší prístup k záchranným člnom v Stredozemnom mo­ri.

Exminister vnútra Matteo Salvini z Ligy Severu presadzoval tvrdý postoj voči migrantom.

Zdroj: denniks.sk / pravda.sk