Choď na obsah Choď na menu
 


Nezápadná, a teda predovšetkým moslimská imigrácia, poškodila Dánsko oveľa viac, než ho obohatila. Tvrdí to bývalá dánska ministerka pre imigráciu a integráciu Inger Støjbergová. Ide o tú istú političku, ktorá ešte v čase, keď bola vo funkcii, vyzvala Somálčanov žijúcich v Dánsku, aby išli naspäť domov prebudovať svoju krajinu.

Støjbergová vo svojom komentári hneď v úvode priznáva, že sú samozrejme aj takí moslimskí prisťahovalci, ktorým sa v Dánsku darí, sú úspešní a predstavujú prínos pre spoločnosť. Dodáva však, že je oveľa viac tých, ktorí úspešní nie sú a zneužívajú štedrý sociálny systém krajiny. Migranti z nezápadných krajín všeobecne predstavujú podľa exministerky problém.

Zoznam problémov spôsobených imigrantmi je podľa Støjbergovej dlhý a sú na ňom napríklad podvody pri kontrole nárokov na sociálne dávky, špeciálne požiadavky na vzdelávanie, v zamestnaniach, verejných bazénoch, neochota prispieť k rozvoju, nerešpektovanie polície a autorít, nebezpečné správanie sa na uliciach a podobne.

Kolosálne problémy so zákonom

Podľa analýzy think tanku Unitos z februára tohto roka bol viac ako každý druhý muž somálskeho, marockého či libanonského pôvodu žijúci v Dánsku trestaný niekedy medzi 15 a 30 rokom života za nejaký kriminálny čin. Do štatistiky pritom nie sú zahrnuté dopravné priestupky, ale iba trestné činy ako krádeže, vandalizmus, výtržníctvo a podobne.

Z analýzy, ktorá sa zaoberala výhradne mužmi s ročníkmi narodenia 1985, ´86 a´87, vyplýva, že až 62 percent (222 z 357) Somálčanov vo veku od 15 do 30 rokov žijúcich v Dánsku má na krku záznam za nejaký trestný čin. V prípade Libanončanov je to 60 percent (322 z 535) a 54 percent, ak ide o Maročanov.

Terorizácia bezdomovcov

Najväčší problém, ktorý takzvaní „nezápadní“ prisťahovalci v Dánsku predstavujú je tak podľa exministerky Støjbergovej práve kriminalita. V tejto súvislosti politička varuje pred praktikami gangov zložených z imigrantov z nezápadných krajín. Tie podľa nej napríklad terorizujú bezdomovcov, ktorých nútia predávať drogy a odrezávajú im prsty, keď neodvedú svoju prácu.

„Gangy migrantov sú a budú destabilizujúcim faktorom, pretože sú vždy pripravené na násilie, ale aj preto, že násilie nedržia len vo svojich radoch, ale aj preto, že násilie zameriavajú tiež na nevinných,“ píše Støjbergová.

Nič iné ako deportácia nepomôže

Exministerka v závere svojho komentára pripomína prípady strelieb, pri ktorých v uplynulých rokoch zomreli rukou prisťahovalcov nevinní ľudia bez akéhokoľvek napojenia na podsvetie. V jednom z prípadov bol v roku 2016 pred väznicou Nyborg zastrelený zamestnanec nápravného zariadenia. Støjbergová pripomína, že páchateľom bol bývalý člen gangu Black Army (Čierna armáda) zloženého z imigrantov.

„Existuje len jediné riešenie pre takýchto ostrieľaných kriminálnych votrelcov: Deportácia z Dánska! Všetky skúsenosti ukazujú, že resocializačné programy sú na tento typ kriminálnikov stratou energie,“ dodáva Støjbergová. Dánsko musí podľa nej ráznejšie zakročiť proti imigrantom, ktorí porušujú zákony a páchajú závažnú trestnú činnosť.

Zdroj: dennikslovensko.sk