Choď na obsah Choď na menu
 


Németh vystúpil na základni pohraničnej polície v Madarase, v juhovýchodnom Maďarsku, kde uviedol, že v minulom roku sa počet nelegálnych migrantov zvýšil na celkový počet 3 299 osôb. Dodal, že úrady očakávajú ďalší nárast tohto počtu.

Németh dodal, že maďarskí vojaci strážia hranice spolu s členmi pohraničnej polície už od roku 2015. Generálporučík Gábor Böröndi, zástupca veliteľa maďarskej armády, uviedol, že počet vojakov v misii hraničnej kontroly sa v pondelok zvýši z 50 na 100. Po zahrnutí pomocných zamestnancov stúpne tak celkový počet na 500, povedal. Dodal, že opatrenie bude platiť „tak dlho, ako to bude potrebné“.

Šéf maďarskej pohraničnej polície László Balazs na tlačovej konferencii o nelegálnom prisťahovalectve do Maďarska uviedol, že migračný tlak bol na konci roka obzvlášť silný, pričom medzi 16. a 22. decembrom pricestovalo do Maďarska približne 1400 migrantov. Ďalších 803 bolo zadržaných medzi 1. a 5. januárom 2020.

Nelegálna migrácia stúpla pozdĺž celej hranice schengenského priestoru, najmä však na srbských a rumunských hraničných úsekoch, uviedol Balázs.

Brigádny generál maďarských ozbrojených síl László Garas uviedol, že počet vojakov slúžiacich na hraniciach sa za posledných niekoľko dní zdvojnásobil. Pri hliadkovaní sú nasadené aj drony a helikoptéry.

Minulý rok sa počet nelegálnych prisťahovalcov do Maďarska v porovnaní s rokom 2018 zvýšil 2,6-krát.

Andrea Lopatková

Zdroj: hlavnespravy.sk