Choď na obsah Choď na menu
 


KOLÍN NAD RÝNOM - Modelový projekt. V uliciach jedného z najväčších nemeckých miest, v Kolíne nad Rýnom, sa raz týždenne rozoznie päťminútové zvolávanie k modlitbe moslimov.

Veriaci budú zvolávaní pomocou reproduktorov po metropole Severného Porýnia-Vestfálska každý piatok počas dvoch rokov. Modelový projekt náboženskej slobody sa potom vyhodnotí, informuje týždenník Die Zeit, píše server echo24.cz.

Muezzini, ktorých úlohou je zvolať všetkých moslimov k modlitbe, budú teraz využívať silu reproduktorov.

Starostka Kolína nad Rýnom Henriette Rekerová (nezávislá) uviedla, že projekt, ktorý má zatiaľ trvať dva roky, má byť prevažne znamením vzájomného prijatia náboženstva. Moslimskí spoluobčania by podľa nej mali vedieť, že sú neoddeliteľnou súčasťou kolínskej spoločnosti.

"Kolín je mestom (náboženskej) slobody," oznámila starostka najstaršieho veľkého nemeckého mesta na twitteri.

"Zatiaľ čo v kresťanských kostoloch sa zvoní, aby sa veriaci zvolali k spoločnej bohoslužbe, v mešitách na tento účel slúži volanie muezína," vysvetľuje tlačová správa mesta.

Sama Rekerová vošla do povedomia mimo Nemecka pred šiestimi rokmi, keď čoby kandidátka na starostku Kolína čelila atentátu deň pred voľbami ako pomstu za jej veľmi ústretový postoj k migrantom, ktorí v státisícoch vtedy prichádzali na vyzvanie kancelárky do Nemecka. Na druhý deň 18. októbra 2015 vo voľbách zvíťazila.

V Kolíne nad Rýnom sa nachádza početná moslimská komunita, väčšinou pôvodom z Turecka.

Je tu aj sídlo moslimských organizácií riadených z Turecka ako protizápadná Milla Görüş (IGMG) alebo napríklad European European Tourism-Islamic Union (ATIB) a ďalej viac ako tridsať mešít.

Muezzini pre zvolávanie k modlitbe budú musieť splniť niekoľko podmienok. Vyzývať k modlitbe budú môcť len po dobu piatich minút, a to medzi 12. a 15. hodinou.

Okolie mešity bude musieť byť o zvolávaní najskôr informované. Hlasitosť muezzinov sa bude upravovať individuálne podľa umiestnenia mešity.

V Kolíne žije vyše milión obyvateľov. Patrí k najstarším veľkým mestám v Nemecku. Vzniklo ako rímske mesto Colonia Agrippina z germánskej osady okolo roku 50. Od 4. storočia je sídlom biskupstva. V stredoveku bol Kolín najväčším mestom v Nemecku s veľkým kultúrnym presahom po Európe.

Zdroj: konzervativnyweb.sk