Choď na obsah Choď na menu
 


Informuje spravodajský portál REMIX News

V minulom roku tvorili prevažnú väčšinu migrantov prepašovaných do Európskej únie muži, pričom podiel žien bol len 8 %, uviedla Európska pohraničná agentúra Frontex vo svojej správe o analýze rizík na roky 2023 – 2024.

V rámci toho, čo agentúra Frontex označuje ako “tajné vstupy”, boli vedúcou skupinou štátnych príslušníkov Afganci (33 percent), po ktorých nasledovali Sýrčania (15 percent) a Turci (10 percent).

Správa agentúry Frontex tiež varovala, že počet nelegálnych vstupov sa v budúcom roku pravdepodobne ešte zvýši:

“Mnohé nasvedčuje tomu, že počet nelegálnych vstupov sa môže v budúcom roku zvýšiť v súlade s očakávaným vyšším migračným tlakom na vonkajších hraniciach EÚ vo všeobecnosti,” uvádza sa v správe. “Zároveň zvýšený pohyb vozidiel na vybraných hraničných priechodoch (nehovoriac o možných zmenených okolnostiach pri prekračovaní pozemných hraničných priechodov počas zavádzania systému vstup – výstup) zvyšuje pravdepodobnosť, že nelegálni migranti prejdú bez odhalenia, často za život ohrozujúcich a neľudských podmienok.”

Správa tiež poukázala na to, že nelegálni migranti pochádzajú z krajín (najmä z Afganistanu a Sýrie), “kde možno očakávať najväčší nárast pohybu do Európy”.

Agentúra Frontex tiež uviedla, že okrem nelegálnej migrácie sa do Európskej únie rozšírili aj siete pašerákov drog, pričom v roku 2022 bolo zaznamenaných 1 898 prípadov a 252 ton zadržaných drog.

Kritici masovej imigrácie už roky upozorňujú, že väčšina nelegálnych migrantov prichádzajúcich do Európy sú muži v bojovom veku, čo je v ostrom kontraste s väčšinou žien, ktoré prišli z Ukrajiny, keď vypukla vojna. Okrem toho drvivá väčšina týchto mužov sú ekonomickí migranti, ktorí neutekali pred vojnou alebo prenasledovaním.

Zdroj: hlavnespravy.sk