Choď na obsah Choď na menu
 


Napriek tomu, že jej bolo povedané, že jej do mesiaca majú sťať hlavu a “žonglovať s lebkou”, Marie-Hélène Thoravalová trvala na tom, že bude naďalej hovoriť svoj názor po rasovo motivovanej vražde bieleho francúzskeho tínedžera Thomasa, informuje Remix News

Starostka francúzskeho mesta, ktoré sa začiatkom mesiaca stalo centrom rasovo motivovanej vraždy, dostala niekoľko vyhrážok smrťou za to, že sa vyjadrila o časti obyvateľov mesta, ktorí sa odmietajú integrovať do francúzskej spoločnosti.

Marie-Hélène Thoravalová je starostkou mesta Romans-sur-Isère, ktoré bolo domovom mládežníckeho gangu, z ktorého mnohí boli migrantského pôvodu, ktorý 19. novembra pricestoval do neďalekej obce Crépol a prisahal, že “pobodá bielych ľudí”.

Vtrhli na zimný ples v dedinskej hale a zranili deväť ľudí vrátane 16-ročného Thomasa, ktorého dobodali na smrť.

V rozhovore pre rozhlasovú stanicu Europe 1 začiatkom tohto týždňa Thoravalová vyjadrila ľútosť nad tým, že niektorí v jej komunite “odmietajú akúkoľvek formu občianstva a integrácie”.

Odvtedy prezradila, že za svoje výroky dostala príval vyhrážok smrťou.

V rozhovore pre televíziu BFMTV vo štvrtok francúzska starostka hovorila o dvoch anonymných telefonátoch, ktoré v stredu ráno zavolali na ústredňu radnice “so správou, ktorá sa podobala skôr na zastrašovanie, a pýtali sa ma, či mám doma kalašnikov a či mám ochranku”.

“Popoludní sa to ešte vystupňovalo, keď som dostala súkromnú správu na Instagram, v ktorej sa uvádzalo, že mi majú odťať hlavu, žonglovať s mojou lebkou a že sa to všetko uskutoční do mesiaca,” dodala.

“Sú to skutočné vyhrážky smrťou,” povedala Thoravalová vysielateľovi a prezradila, že kvôli povahe správ podala sťažnosť na políciu.

“V týchto správach som označená za fašistku. Viem si predstaviť, odkiaľ to pochádza,” dodala.

Napriek zastrašovaniu Thoravalová vyjadrila túžbu pokračovať v tom, “aby som nahlas hovorila, čo si myslím. V tom budem pokračovať.”

Ďalej varovala, že “pred Thomasom bol jeden a po Thomasovi bude ďalší”, čím narážala na francúzskeho tínedžera, ktorý prišiel o život pri rasovo motivovanom útoku 19. novembra.

Za účasť na útoku gangu bolo pôvodne zatknutých deväť ľudí. Správy vo francúzskych médiách zaznamenali, že používali arabské nadávky pre belochov, keď pobodali niekoľko účastníkov večierka, než ich polícia vypátrala vo viac ako 400 km vzdialenom Toulouse, kde sa pravdepodobne pokúšali utiecť z krajiny.

Zdroj: hlavnespravy.sk