Choď na obsah Choď na menu
 


Úrady EÚ nevedia, kde sa nachádza asi 2,5 tisíc ozbrojencov a teroristov, ktorí predtým opustili európske krajiny a cestovali do zón konfliktov, vyhlásil eurokomisár pre bezpečnosť Julian King.

„Podľa nášho odhadu opustilo 5,5 tisíca cudzích ozbrojencov európske štáty, aby sa vydali do miest konfliktov v Iraku a Sýrii. Dve tretiny z nich tvoria muži, štvrtinu ženy, „povedal v prejave na zasadnutí výboru v Europarlamentu.

Tiež vyhlásil, že, podľa predbežných odhadov, ich bolo zlikvidovaných 1,4 tisíca.

„Presne to povedať je ťažké, ale myslíme si, že ich bolo zlikvidovaných prinajmenšom 1,4 tisícky, ale mohlo to byť aj viac,“ povedal.

Pritom, podľa údajov krajín EÚ, sa späť vrátilo asi 1,6 tisícky ozbrojencov.

„Takže neevidovaných zostalo ďalších 2,5 tisícky, a nevieme, kde sa nachádzajú. Môžu stále ešte byť v zónach konfliktov, možno tiež v iných, „dodal eurokomisár.

Povedal tiež, že sa v regióne môže nachádzať 1,4 tisícky detí, ktorých aspoň rodič má občianstvo EÚ.

Julian King je britským diplomatom, ktorý bol menovaný eurokomisárom pre bezpečnosť v roku 2016. Do svojho vymenovania na post pôsobil ako veľvyslanec Spojeného kráľovstva vo Francúzsku.

Potreba vymenovať nového zástupcu Spojeného kráľovstva do EÚ vznikla po tom, čo európsky komisár Jonathan Hill, ktorý sa zaoberal finančnou stabilitou a službami, ako aj kapitálovým trhom, rezignoval po referende o Brexite.Vtedajší britský premiér David Cameron uviedol, že bez ohľadu na hlasovanie o výstupe z EÚ, jeho krajina pokračuje v platení príspevkov a má právo mať svojho komisára.

Zdroj: magazin1.sk