Choď na obsah Choď na menu
 


Laxné zákony za ľavicových vlád umožnili džihádistom, ktorí sa vrátili zo Sýrie, vyhnúť sa väzeniu. Píše Zoltán Kottász pre The European Conservative

Bývalí džihádisti Islamského štátu (IS), ktorí sa vrátili do Švédska, teraz pracujú s deťmi, mladými ľuďmi a zraniteľnými osobami, vyplýva z vyšetrovania, ktoré viedol švédsky denník Expressen. V článku, z ktorého cituje portál Euractiv, sa uvádza, že z 83 identifikovaných osôb, ktoré sa vrátili do Švédska z územia kontrolovaného Islamským štátom, 21 pracuje v centrách voľného času, predškolských zariadeniach a sociálnych službách. Celkovo 24 z týchto bývalých bojovníkov IS si našlo prácu u verejných zamestnávateľov napriek viacerým varovaniam bezpečnostných služieb, že navrátilci môžu prispieť k radikalizácii a náboru vo Švédsku.

Podľa švédskej spravodajskej služby Säpo sa približne 300 Švédov alebo obyvateľov Švédska, z ktorých štvrtinu tvoria ženy, pridalo k IS v Sýrii a Iraku, väčšinou v rokoch 2013 a 2014, keď boli veľké územia týchto dvoch krajín pod kontrolou teroristickej skupiny. Zo švédskych regrútov bolo 75 % švédskych občanov a 34 % sa narodilo vo Švédsku. Magnus Ranstorp, expert na terorizmus zo Švédskej obrannej univerzity, v rozhovore pre agentúru AFP uviedol, že približne polovica z nich sa vrátila v roku 2021.

Švédsko nemalo platné právne predpisy na stíhanie osôb za členstvo v ozbrojenej organizácii, preto prokurátori namiesto toho hľadali iné trestné činy, z ktorých by mohli navrátilcov obviniť. V roku 2022 štokholmský súd odsúdil 49-ročnú Švédku Linu Ishaqovú na šesť rokov väzenia, pretože nezabránila tomu, aby sa jej 12-ročný syn stal detským vojakom v Sýrii, kde bol zabitý v občianskej vojne. Bola odsúdená za “závažné porušenie medzinárodného práva a [závažný] vojnový zločin”. V roku 2021 bola 31-ročná žena odsúdená na tri roky väzenia za to, že v roku 2014 vzala svojho dvojročného syna do Sýrie, čím ohrozila jeho život.

Dvoch Švédov však súd v Göteborgu v decembri 2015 odsúdil na doživotie, pričom ich odsúdenie sa zakladalo najmä na videozáznamoch, na ktorých sa zúčastňujú na dekapitáciách. Ďalší navrátivší sa bojovníci IS boli vo Švédsku odsúdení za zločiny a priestupky, uvádza agentúra AFP.

Liberálna ministerka pre školstvo Lotta Edholmová vyjadrila svoje rozhorčenie nad novými zisteniami a uviedla, že najmä zamestnávatelia v školskom systéme by mali viac preverovať minulosť svojich zamestnancov. Zdôraznila tiež očividný nedostatok komunikácie medzi bezpečnostnými službami a ostatnými orgánmi verejnej správy.

Markus Wiechel, poslanec parlamentu za stranu Švédski demokrati, obvinil predchádzajúcu sociálnodemokratickú vládu z toho, že neprijala právne predpisy zakazujúce vstup do teroristických organizácií. “To je dôvod, prečo dnes môžu byť kati IS platení za to, že sa starajú o naše deti,” napísal na Twitteri.

Nová stredopravá vláda tento rok sprísnila protiteroristické zákony krajiny; revízia zahŕňa trest odňatia slobody až na štyri roky pre osoby usvedčené z účasti v extrémistickej organizácii spôsobom, ktorý má za cieľ propagovať, posilňovať alebo podporovať túto skupinu. Návrh zákona zakazuje vycestovať do zahraničia s úmyslom pripojiť sa k teroristickej skupine.

Líder Švédskych demokratov Jimmie Åkesson predložil nový návrh týkajúci sa prisťahovalectva, v ktorom presadzuje, aby migranti boli zbavení švédskeho občianstva, ak sa odmietnu integrovať do švédskej spoločnosti, spolu s migrantmi – zločincami. Švédsko zaznamenalo jednu z najvyšších mier prisťahovalectva na obyvateľa v Európe, pričom rast populácie krajiny bol v posledných rokoch takmer výlučne spôsobený masovou migráciou.

Zdroj: hlavnespravy.sk