Choď na obsah Choď na menu
 


Londýn 6. decembra 2016

Zodpovední politici a náboženskí predstavitelia vo Veľkej Británii za posledných 15 rokov zlyhali, čo sa týka prijatia rozhodných opatrení, ktoré by zabezpečili integráciu migrantov do britskej spoločnosti. Motívom nekonania kompetentých orgánov bol strach z toho, že budú označení za rasistov, a tak rastúce problémy nechávali bez povšimnutia  v nádeji, že sa situácia zmení.

Tieto kritické vyjadrenia sú súčasťou vládnej správy o stave integrácie predloženej vládnou poverenkyňou Dame Louise Caseyovou. Zo správy, ktorá sa opiera o prieskum, vyplýva, že celé mestá “sa zmenili na nepoznanie” v dôsledku masovej imigrácie a že hlavne niektoré moslimské spoločenstvá si uchovávajú “spiatočnícke, sexistické a škodlivé ideológie”.

Dame Lousie Caseyová vyzýva k prijatiu „robustných” opatrení a tlaku na migrantov k ich začleneniu do britskej spoločnosti. Medzi opatreniami navrhuje aktívnu propagáciu anglického jazyka a „integračnú prísahu“, ktorou by sa ľudia pracujúci vo verejných službách prihlásili k britským hodnotám.

Správa sa nesie v úplne inom duchu tým, že kladie zodpovednosť za neúspešnú integráciu a rastúcu segregáciu na samotných prisťahovalcov a neviní z toho väčšinovú britskú populáciu tak, ako tomu bolo doteraz.

Správu veľmi privítal Nigel Farage, ktorý ju označil za „excelentnú“ a podotkol, že na to, čo sa píše v správe, on upozorňuje už roky.

Čísla predkladané v správe, ktoré dokumentujú rýchlosť zmien, sú naozaj alarmujúce. Z údajov zo sčítania ľudu za rok 2011 vyplýva, že v 682 volebných okrskoch tvoria viac než 40 % obyvateľstva farební britskí obyvatelia a v 17 okrskoch to je dokonca 90%.

Okrem toho zo správy vyplývajú zaujímavé údaje: Množstvo britských moslimov, ktorí sú odtrhnutí od spoločnosti, si myslí, že väčšina Britov zdieľa ich vieru. Podľa Caseyovej ide o tisíce moslimov, ktorí žijú vo vlastných enklávach, vlastnia domy, školy výhradne pre moslimov, a dokonca aj televízne kanály. Niektorí z nich sa domnievajú, že tri štvrtiny britskej populácie nasleduje islamské učenie.

Jedna zo škôl v Sheffielde prešla radikálnou zmenou, keď sa počet žiakov zahraničného pôvodu zvýšil z 5% na súčasných 95%, a to v priebehu len niekoľkých rokov.

Správa odsudzuje aj existenciu „ilegálnych náboženských škôl“ a „šariatických súdov, ktoré tolerujú znásilnenia a násilie.“ Prevládanie a tolerancia spiatočníckych a škodlivých praktík bola využívaná extrémistami – ako islamistami tak aj krajnou pravicou“ píše sa v správe.

Správu sa pokúsila spochybniť  BBC, avšak Caseyová  v rozhlasovom vysielaní na Radio 4 vyhlásila, že Británia už ďalej nemôže zatvárať oči pred „ťažkými otázkami”a „realitou.“

„Nemôžeme sa schovávať pred nepohodlnou pravdou… a niektoré náboženstvá … sa vzďaľujú,“ uviedla. Súčasne upozornila na podradné postavenie žien v moslimských spoločnostiach.

„Potrebujeme sústrediť viac úsilia do integračnej politiky, aby sme pomohli komunitám vyrovnať sa s rýchlosťou a rozsahom imigrácie a populačnými zmenami v uplynulých rokoch,“ vyzýva Caseyová.

K správe sa vyjadrili aj politici. Chuka Umunna za stranu labouristov sa domnieva, že “skutočnosť, že ľudia žijú v paralelných spoločnostiach v dnešnej modernej Británii, sa príliš dlho zametala pod koberec a považovala sa za príliš ťažkú vec na zaoberanie sa ňou, čo vytvorilo prázdne miesto, z ktorého ťažia extrémisti a podomoví obchodníci s nenávisťou.“

Katarína Hanzlíková

 

Zdroj: hlavnespravy.sk