Choď na obsah Choď na menu
 


V stredu väčšina európskych krajín ostro odsúdila tureckú operáciu proti kurdským milíciám na severe Sýrie. Európania upozorňujú, že Kurdi pomohli v boji proti teroristom z Islamského štátu (IS) * a turecký vojenský zásah môže vyprovokovať novú utečeneckú krízu.

Vo štvrtok turecký prezident vo svojom prejave k vládnucej Strane spravodlivosti a rozvoja (AKP) pohrozil Európe novými utečencami, ak bude naďalej odsudzovať tureckú operáciu.

„Otvoríme svoje brány a pošleme vám 3,6 milióna utečencov,“ vyhlásil Erdogan.

V stredu sa dosluhujúci predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker postavil proti tureckému plánu vytvorenia bezpečnostnej zóny na severe Sýrie a vyzval Ankaru k zastaveniu operácie.

„Nebude to fungovať. Ak Turecko chce vytvoriť bezpečnostnú zónu, nepočítajte s financiami z Európskej únie, „uviedol Juncker na vypočutí v Európskom parlamente.

Podobné vyhlásenie urobil aj francúzsky minister zahraničia Jean-Yves Le Drian, podľa ktorého Turecko ohrozuje úsilie medzinárodnej protiteroristickej koalície a bezpečnosť Európanov.

V spoločnom vyhlásení Európska únia uviedla, že turecký plán nedokáže zabezpečiť nevyhnutné potreby pre sýrskych utečencov.

„Je nepravdepodobné, že takzvaná, bezpečnostná zóna ‚na severovýchode Sýrie, ktorú si predstavuje Turecko, splní medzinárodné kritériá pre návrat utečencov,“ stojí vo vyhlásení.

Zdroj: magazin1.sk