Choď na obsah Choď na menu
 


V meste Halifax v Anglicku odhalili ďalší násilnícky gang. Dokopy 16 mužov väčšinovo s migrantským pozadím malo sexuálne zneužívať dievčatá vo veku 13 až 16 rokov. Jedným z obvinených je policajt, ktorý bol donedávna dávaný za vzor úspešnej integrácie a bol dokonca koordinátorom pre nábor ľudí z etnických menšín do polície.

V Britskom meste Halifax polícia obvinila 16 mužov zo znásilňovania maloletých dievčat vo veku 13 až 16 rokov, píše BBC. Medzi obvinenými je aj policajt Amjad Ditta, ktorý bol členom polície aj v čase zneužívania týchto dievčat medzi rokmi 2006 až 2009.  

Ditta bol v roku 2016 zvolený za „koordinátora pozitívnej diskriminácie“ (tzv. affirmative action) polície v Západnom Yorkshire. Jeho úlohou bolo zabezpečovať nábor ľudí z menšinových národností do radov britskej polície.

Amjad Ditta je obvinený „len“ zo sexuálneho obchytkávania. Zvyšných 15 mužov má na krku aj znásilnenia, distribúciu drog alebo nútenie osoby do sexuálnych aktivít.

Škandály s „grooming gangs“

Celý zoznam obvinených zverejnila BBC vo svojom článku. Všetci muži majú pochádzať z oblasti Halifaxu, aj keď len jeden z nich má typicky anglické meno a priezvisko.

Veľká Británia má už nejaký čas problémy s takzvanými „grooming gangs“, teda skupinami mužov, ktorí organizovane privedú ženy, častokrát maloleté, k sexuálnemu styku za pomoci alkoholu, drog alebo psychickej manipulácie.

Vo väčšine prípadov pochádzajú členovia týchto gangov zo zahraničia, resp. majú migrantské pozadie. Najhorším prípadom je zrejme škandál gangu z Rotterhamu, ktorému padlo za obeť viac ako 1500 dievčat.

Tvár miestnej polície

Samotný Ditta bol pritom častokrát prezentovaný ako tvár polície v Západnom Yorkshire. Napríklad na videu z roku 2016 predvádza fyzický vstupný test pre policajtov.

Ditta bol po obvinení suspendovaný zo svojej pozície, pričom z internetovej stránky polície a sociálnych sietí začali miznúť videá s týmto „vzorovým“ policajtom. Rovnako je nedostupná aj jeho oficiálna facebooková stránka.

— JOR

Zdroj: denniks.sk