Choď na obsah Choď na menu
 


Schinas, ktorý má v novej Európskej komisii na starosti portfólio „European Way of Life“, (v preklade Európsky spôsob života) predpovedal, že riešenie spoločnej európskej politiky v oblasti migrácie a utečencov sa dosiahne do konca roku 2020, počas nemeckého predsedníctva EÚ.

Počas brífingu komisár zdôraznil taktiež čoraz dôležitejšiu úlohu novej európskej pohraničnej a pobrežnej stráže, ktorá bude mať vlastné zdroje a personál.

V odpovedi na otázky gréckych poslancov, týkajúcich sa riadenia migračných tokov, uviedol, že hovorí o „novom, solidárnom azylovom systéme“, ktorý nahradí „trvalo mŕtvy“ dublinský dohovor, pričom poznamenal, že „možno by sme to mohli nazvať Lesbos alebo Zmluva o Lampeduse, ale musíme opustiť „Dublin“. “

Komisár Schinas súhlasil aj s tým, že je potrebné vykonať počiatočné posúdenie, aby sa oddelili osoby, ktoré by pravdepodobne mali nárok na azyl a tie, ktoré sa určite nekvalifikujú už na vonkajších hraniciach, pričom prvá skupina by mala byť rozdelená tak, aby bremeno neznášali výlučne krajiny prvého prijatia.

Poznamenal tiež, že napriek jeho nedostatkom, by Grécko nebolo schopné zvládnuť migračnú a utečeneckú krízu bez európskeho rámca. „Sme odsúdení históriou, geografiou a povahou nášho politického a sociálneho systému, aby sme zvládli utečeneckú krízu v európskom rámci. Čokoľvek iné je lacný populizmus,“ povedal Schinas.

Nová európska dohoda o migrácii musí podľa jeho názoru zabezpečiť silné vonkajšie hranice, ktoré sú schopné podporovať voľný pohyb podľa schengenských pravidiel, ukončiť tragické vykorisťovanie ľudí organizovanými obchodníkmi s migrantmi a udržiavať otvorené legálne a bezpečné migračné cesty najmä pre krajiny, ktoré majú nedostatok pracovníkov a napokon vytvoriť silný, fungujúci a presvedčivý systém návratov pre krajiny, ktoré nemajú dôvod zostať v Európe.

Podľa komisára sa ako ďalší významný faktor prispievajúci k migračným tokom môžu čoskoro objaviť klimatické zmeny , pričom uviedol, že EÚ musí spolupracovať s krajinami z ktorých migranti pochádzajú vynaliezavejším spôsobom, čo naznačuje, že „peniaze a investície nestačia“.

EÚ teda pomocou svojho komisára už otvorene hlása nový pakt, ktorý má nahradiť Dublin. Je už teraz pravdepodobné, že kombinácia zvolenia Nemky von der Leyenovej do čela európskej Komisie a nemeckého predsedníctva EÚ, bude veľmi nebezpečná. Angela Merkelová, ktorá si do vlastnej krajiny pozvala milión utečencov si teraz pravdepodobne našla spôsob, ako sa ich zbaviť.

Utešovať sa myšlienkou, že migranti k nám ísť nechcú, je tak isto naivné. Zo štatistík je evidentné, že migranti idú do krajín, kde sa poskytujú štedré sociálne dávky. V prípade, že EÚ zo špeciálneho fondu upraví sociálne dávky pre migrantov tak, že budú jednotne pre celú EÚ, zostanú migranti na Slovensku radi. Dokonca by mohla nastať situácia, že budú krajiny bývalého východného bloku preferovať. Budú tu totiž dostávať viac ako normálni tvrdo pracujúci občan.

V týchto voľbách ide teda o veľa. Všetky volebné kauzy, korupčné, či iné, sú v porovnaní s touto hrozbou malicherné. Ak vyhrajú na Slovensku liberálne strany, odsúhlasia nový migračný pakt bez mrknutia oka. A to bude definitívny koniec našej krásnej vlasti ako ju poznáme.

Andrea Lopatková

Zdroj: hlavnespravy.sk