Choď na obsah Choď na menu
 


Keď sa Nórsko rozhodne utečencov prijať, budú mať LGBT+ utečenci po prvýkrát prioritu, ako aj skupina, tak aj jednotlivci. Podľa predchádzajúcich usmernení sa dosiaľ uprednostňovali zraniteľné ženy a deti.

Nové pravidlá sa budú vzťahovať iba na presun utečencov z jednej azylovej krajiny do druhej, na účely trvalého presídlenia.

Nórska administratíva tvrdí, že tento krok chráni práva LGBT+ v Nórsku a uznáva, že prenasledovanie na základe sexuálnej orientácie môže byť dôvodom na uznanie presídlenia.

„Bohužiaľ, v mnohých krajinách nemáte slobodu milovať, koho chcete,“ povedal štátny tajomník pre záležitosti integrácie na ministerstve školstva Grunde Kreek Almeland. „V takmer 70 krajinách je homosexualita trestná a tí, ktorí porušujú normy týkajúce sa pohlavia a sexuality, môžu byť vo svojej domovskej krajine vystavení prenasledovaniu a diskriminácii.“

„Teraz meníme pokyny pre príjem utečencov tak, že sa osobám [LGBT] … dáva priorita.“

Poľská poslankyňa EP Sylwia Spureková vo štvrtok dodala pochvalu, že „každá krajina by sa týmto spôsobom mala zaoberať ľudskými právami“.

Aktivisti však už teraz varovali, že sa tieto usmernenia musia v praxi prísne vykonávať.

ILGA-Europe, medzinárodná mimovládna organizácia presadzujúca práva LGBT+, vo svojej výročnej správe zaradila Nórsko v roku 2020 na piate miesto, čo sa týka ľudských práv LGBT+ skupiny v Európe, vrátane 84% ratingu v oblasti azylu.

Medzitým pandémia COVID-19 vážne ovplyvnila medzinárodné riešenie žiadateľov o azyl na celom svete. Vysoký komisár OSN pre utečencov UHNCR a Medzinárodná organizácia OSN pre migráciu dúfajú, že po dočasnom zastavení obnovia globálne operácie pre utečencov. V roku 2020 bolo pre Nórsko stanovená príjímacia kvóta 3000 utečencov ročne.

Andrea Lopatková

Zdroj: hlavnespravy.sk