Choď na obsah Choď na menu
 


Mestská rada v Tilloy-lez-Marchiennes zvolila 55-ročnú Marie Cauovú za primátorku tohto mestečka na severe Francúzska. V meste, kde žije iba 561 obyvateľov, ju zvolili 14 hlasmi poslancov. Francúzske média prezrádzajú aj istú pikantériu: Marie Cauová je prvá transsexuálna žena, ktorú v krajine galského kohúta zvolili za hlavu samosprávy.

 

Francúzske média uviedli, že nová primátorka obhajuje „trvalo udržateľný rozvoj, miestne hospodárstvo a toleranciu“. Aktivisti niektorých „dotknutých“ organizácií podotkli, že zvolenie transsexuálnej ženy za primátorku je „krokom vpred v normalizácii verejného obrazu transsexuálov…“

„Marie Cauová je, podľa mojich vedomostí, prvou transsexuálnou osobou, ktorá bola zvolená za primátorku vo Francúzsku,“ podčiarkla v rozhovore pre média Stéphanie Nicotová, spoluzakladateľka Národnej asociácie transsexuálov /ANT/. Poukázala na to, že „z týchto volieb vyplýva, že aj keď Francúzsko zaostáva vo všetkých otázkach týkajúcich sa menšín, naši spoluobčania sú stále progresívnejší pri výbere svojich zvolených zástupcov, zvažujú hodnotu jednotlivcov bez ohľadu na ich rodovú identitu,“ citujú média Stéphanie Nicotovú.

Marie Cauová je inžinierka, má diplom poľnohospodárskeho technika, odborníčka v záhradníctve. V mestečku Tilloy-lez-Marchiennes žije dvadsať rokov, je matkou troch detí a obhajuje, ako uvádzajú média, „model založený na trvalo udržateľnom rozvoji, miestnej ekonomike a tolerancii, sociálnom a lepšom spoločnom živote“. Verí, že sa jej podarí zlepšiť život obyvateľov mesta a teší sa, že jej dôverujú: „Ľudia ma nezvolili, pretože som bola za  transsexuálov alebo proti, či som alebo nie som transsexuálom. Volili môj program. To je zaujímavé: keď sa veci stanú normálnymi, neobviňujú vás,“ poznamenala pre média.

Tilloy-lez-Marchiennes je francúzska obec, ktorá sa nachádza v departemente Nord, v regióne Nord-Pas-de-Calais, 30 km od mesta Lille, na severe Francúzska. Za Marie Cauovú hlasovalo  14 poslancov, proti nebol nik. Na čele samosprávy vystriedala Jean-Luca Bota, ktorý bol vo funkcii vyše 20 rokov – od roku 1999.

Eugen Rusnák

Zdroj: hlavnespravy.sk