Choď na obsah Choď na menu
 


The Telegraph zverejnil výsledky štúdie so šokujúcim záverom : viac ako 70 percent transrodových väzňov vo Veľkej Británii si odpykáva trest za sexuálne alebo násilné trestné činy. Majú byť umiestnení v mužských alebo ženských väzniciach ?

„Násilné trestné činy, ktoré sú páchané mužskými väzňami, ktorí sa identifikujú ako ženy, ukazujú, prečo by nemali byť umiestnení v ženských väzniciach,“ tvrdia aktivisti za práva žien

Zverejnené britské vládne údaje ukázali, že viac ako 70 % transrodových väzňov si odpykáva trest, ktorý im bol udelený za sexuálne delikty a násilné trestné činy.

Násilné trestné činy

Najmenej 181 z 244 transrodových väzňov, teda viac ako 74 %, je vo väzení za trestné činy vrátane znásilnenia, núteného sexu s neplnoletými osobami a deťmi, ťažkého ublíženia na zdraví a lúpeže.

Až 144 transrodových žien – teda mužov, ktorí sa identifikujú ako ženy, je umiestnených v mužských väzniciach. Zatiaľ čo päť z nich je v súčasnosti väznených v ženských väzniciach. A to vrátane najmenej jedného ústavu s najvyšším stupňom stráženia, kde sú zadržiavaní vrahovia a teroristi.

„Vysoká miera násilných trestných činov páchanými mužskými väzňami, ktorí sa identifikujú ako ženy, dokazuje, prečo by nemali byť zadržiavaní v ženských väzniciach,“ tvrdia aktivisti za práva žien.

Aktivisti kampane a bývalí dozorcovi

a väzníc však trvali na tom, že vysoká miera násilných trestných činov medzi transrodovými väzňami neznamená, že sú vo svojej podstate násilní. Dodali, že veľká väčšina z nich žije bez trestnej činnosti.

Ministerstvo spravodlivosti zverejnilo údaje, z ktorých vyplýva, že ďalších 25 transrodových mužov – teda žien, ktoré sa identifikujú ako muži – umiestnených v ženských väzniciach, bolo odsúdených za násilné trestné činy a sexuálne delikty. Ešte pred rokom ich bolo podľa Ministerstva spravodlivosti menej ako päť.

Neustála šikana spoluväzenkýň

Údaje boli zverejnené po tom, ako bývalá väzenkyňa vo vyšetrovacej väzbe povedala denníku The Telegraph o tom, ako jedna trans žena v ženskej väznici s vysokým stupňom stráženia neustále šikanovala ostatné väzenkyne.

„Na mojom väzenskom oddelení nebol nikto – vrátane väzenského personálu – kto by si myslel, že je vhodné, aby bola trans žena umiestnená v ženskej väznici. Takmer všetci ju považovali za hrozbu,“ uviedla bývalá väzenkyňa.

„Bola to pre nás absolútna nočná mora. Nebola mohutná, ale veľmi atletická a veľmi silná. Mala všetky fyzické znaky muža. Bola to tyranka a pôsobila veľmi hrozivo a zastrašujúco. Myslím, že si bola plne vedomá toho, že je fyzicky oveľa silnejšia ako všetky ženy na väzenskom oddelení. Toto svoje postavenie patrične využívala,“ pokračovala väzenkyňa.

„Presvedčenie, že mala byť umiestnená v mužskej väznici, bolo jednomyseľné nielen medzi väzňami, ale aj medzi zamestnancami,“ uviedla.

„Bola veľmi nepríjemná. Každé ráno sa tlačila do radu, keď ľudia stáli v rade na lieky alebo počas výdaja jedla. Často to viedlo k hádkam a veľkému zbytočnému napätiu v prostredí, ktoré bolo aj bez toho vždy vypäté,“ povedala.

„Vo väznici, v ktorej som bola, bolo veľa veľmi nebezpečných väzenkýň. Bývala som v jednom krídle s vrahyňami, teroristkami a ženami, ktoré spáchali niekoľko veľmi násilných trestných činov. Napätie bolo väčšinu času hmatateľné. Stačila “jedna iskra, aby sa to celé rozhorelo”. Keďže ju bolo veľmi ťažké zvládnuť, nakoniec ju z nášho oddelenia premiestnili na iné,“ uviedla bývalá väzenkyňa.

Kontakt s justičným systémom

Rhona Hotchkissová je bývalá väzenská dozorkyňa. Uviedla, že podľa jej skúseností väčšina transsexuálnych väzňov a väzenkýň zmenila svoje pohlavie až vtedy, keď sa dostali do kontaktu so systémom trestného súdnictva.

„Tieto údaje ukazujú, prečo by muži, ktorí sa identifikujú ako ženy, mali byť umiestnení len v mužských väzniciach,“ uviedla Hotchkissová.

„Dovoľte mi, aby som sa vyjadrila jasne. Transrodoví ľudia nie sú vo svojej podstate násilníci a veľká väčšina z nich žije bez trestnej činnosti,,“ uviedla.

„Vždy je problémom, ak sú muži, ktorí sa identifikujú ako ženy, vo väzniciach pre ženy. Nemusí ísť vždy len o fyzické ohrozenie, ale o opätovnú traumatizáciu,“ dodala.

Mnohé ženy vo väzení sú už zo svojej minulosti traumatizované zo strany mužov. Čelia tiež neustálemu ponižovaniu, keď sú nútené oslovovať týchto mužov zámenom “ona”. Prevažná väčšina mužov, ktorí sa vo väzení identifikujú ako transrodoví, tak neurobila predtým, ako sa dostala do kontaktu s justičným systémom,“ povedala Hotchkissová.

Svedectvo je dôležité

Maya Forstaterová je výkonná riaditeľka organizácie Sex Matters. Organizácia sa zaoberá ľudskými právami a vedie kampane za vyjasnenie otázok týkajúcich sa pohlavia v zákonoch.

„Prítomnosť mužov v ženských väzniciach okamžite spôsobuje, že všetky väzenkyne sa necítia bezpečne. Aj keď sa muži nedopúšťajú skutočného násilia, môžu sa ženám vyhrážať, šikanovať ich a sexuálne ich obťažovať. Ich prítomnosť je zastrašujúca. Je to dôležité a väznice to musia vziať do úvahy,“ uviedla.

„Už sa zavádzajú politiky, ktoré bránia mnohým transrodovým mužom v prístupe do ženských väzníc. Musíme však dokončiť svoju prácu a zabezpečiť, aby všetky väznice boli skutočne jednopohlavné,“ uviedla Forstaterová. Viac tu:

 

Zdroj: hlavnespravy.sk