Choď na obsah Choď na menu
 


Najmä na krasokorčuliarskych súťažiach už budú po novom môcť štartovať aj osoby so zmeneným pohlavím. Medzinárodná korčuliarska únia (ISU) totiž odobrila štart transrodových športovcov vo svojich súťažiach a určila na to presné kritériá. Informoval kanadský server CBC.

 

Muži, ktorí chcú po zmene pohlavia pretekať v ženských kategóriách, tak môžu urobiť až štyri roky po ohlásení zmeny a musia preukázať, že ich hladina testosterónu je pod stanovenou úrovňou najmenej 12 mesiacov pred ich prvou súťažou.

„Táto politika sa zavádza na ochranu žien v športe a presadzovanie zásad spravodlivej súťaže,“ uviedla asociácia ISU a dodala, že jej jediným želaním je „zaručiť spravodlivosť a bezpečnosť v športe“. Táto spravodlivosť a bezpečnosť bola však narušená práve rozhodnutím umožniť súťažiť v ženských kategóriách mužom – transgenderom. Pred nami je s najväčšou pravdepodobnosťou úplná likvidácia ženského športu. Ženy v súťaží s transgendorovými mužmi nemajú šancu uspieť. Čakajú nás preto časy, keď budú víťaziť iba muži a to aj v pôvodne ženských kategóriách.

Korčuliari, ktorí prechádzajú zo žien na mužov, môžu súťažiť v kategórii mužov bez obmedzenia za predpokladu, že ISU dostane písomné vyhlásenie o ich rodovej identite.

 

Medzinárodný olympijský výbor v roku 2015 vypracoval súbor odporúčaní na inklúziu transrodových športovcov. V najbližších mesiacoch má MOV vydať  nový „rámec“ pre oprávnenosť zapojenia trans športovcov do súťaží.

MOV povoľuje transgender športovcom účasť na olympiáde od roku 2004, ale prví sa objavili až tento rok na OH v Tokiu. Jednou z najviditeľnejších bola Laurel Hubbardová, transrodová žena – teda pred zmenou muž, ktorá súťažila vo vzpieraní za Nový Zéland.

Zdroj: hlavnespravy.sk