Choď na obsah Choď na menu
 


Kanadská učiteľka, ktorá je už na dôchodku a ktorú umlčali za vyjadrenie obáv týkajúcich sa LGBT kníh v školských knižniciach, prisľúbila, že bude naďalej bojovať za svoje právo na slobodu prejavu po tom, ako jej rada nasadila náhubok.

Vlani na zasadnutí správnej rady 17. januára 2022 vtedajší predseda rady Scott Piatkowski zastavil dlhoročnú učiteľku Carolyn Burjoskiovú z regionálnej školskej rady Waterloo (WRDSB) v polovici jej vystúpenia, pretože kritizovala LGBT knihy v školských knižniciach.

Piatkowski zašiel až tak ďaleko, že Burjoskiovú zo zasadnutia vykázal. Na druhý deň ju prinútil pracovať z domu a pod hrozbou straty dôchodkových dávok jej povedal, aby držala jazyk za zubami. Piatkowski potom povedal starším médiám, že Burjoskiová je “transfóbna” a na zasadnutí správnej rady používa “nenávistné prejavy”. Za zmienku stojí, že Piatkowski je dlhoročným podporovateľom socialistickej strany NDP.

Burjoskiová”začala bojovať za spravodlivosť po tom, čo ju odstránili zo zasadnutia rady, pretože odhalila nebezpečenstvo LGBT kníh v školských knižniciach. Podľa súdnych dokumentov Burjoskiová počas svojej prezentácie odhalila, že niektoré z kníh spôsobujú, že “sa zdá jednoduché alebo dokonca cool užívať blokátory puberty a hormóny opačného pohlavia.”

“Bola som vyhodená zo zasadnutia správnej rady za to, že som kritizovala vekovú vhodnosť sexuálneho obsahu v detských”knihách v knižniciach základných škôl,” povedala.

V máji 2022 Burjoski podala žalobu vo výške 1,7 milióna dolárov žalobu za urážku na cti proti WRDSB a Piatkowskému, ktorá je stále na súde.

V júni 2022 Burjoski požiadala o súdne preskúmanie rozhodnutia Piatkowského’náhleho zastavenia jej prezentácie s tvrdením, že porušuje kódex ľudských práv v Ontáriu’.

Tria sudcovia ontarijského divízneho súdu 29. novembra zamietli žiadosť Burjoskiovej’o súdne preskúmanie rozhodnutia správcov z januára 2022 o jej vylúčení z predstavenstva.

Školská rada preukázala ‘prejav autoritárskeho potláčania prejavu na verejnom fóre,’ tvrdí odvolaná učiteľka

Burjoskiová v aktualizácii sociálnych médií minulý štvrtok uviedla, že proti zamietnutiu súdneho preskúmania bude bojovať odvolaním.

“Bola som umlčaná a odstránená za to, že som vyjadrila svoje obavy o vekovo nevhodnom obsahu v niektorých knihách pre základné školy. Moje úctivé vystúpenie prerušil predseda, ktorý ma neprávom obvinil z porušenia Kódexu ľudských práv,” Burjoskiová povedala.

“Nešlo len o porušenie môjho práva na slobodu prejavu, ale o ostrý prejav autoritatívneho potláčania prejavu na verejnom fóre, kde by mali byť vítané a diskutované rôzne názory.”

Burjoski uviedla, že zamietnutie jej súdneho preskúmania “je hlboko znepokojujúce” a mohlo by vytvoriť “znepokojujúci precedens pre slobodu prejavu v Kanade, ktorý by školským radám a iným verejným orgánom umožnil umlčať a cenzurovať každý hlas, s ktorým nesúhlasia.”

“Preto dnes túto záležitosť eskalujem na Ontárijský odvolací súd podaním žiadosti o povolenie na odvolanie. Nejde tu len o zasadnutie školskej rady. Ide’o integritu otvoreného dialógu o dôležitých otázkach v našom vzdelávacom systéme a na iných verejných fórach.”

Burjoski poznamenala, že skutočná demokracia “prekvitá vďaka rôznym názorom a slobode ich vyjadrovania.”

“Je’nevyhnutné, aby náš súdny systém chránil naše práva vyplývajúce z charty pred administratívnymi zásahmi, ktoré potláčajú našu slobodu prejavu,” poznamenala.

“Plne sa angažujem v tejto veci a som hlboko vďačná Justičnému centru pre ústavné slobody za sponzorovanie tohto odvolania pro bono.”

Vyzvala “všetkých”, aby finančne podporili JCCF v jeho “neúnavnej práci na ochranu kanadských slobôd.”

Burjoskiová sa z celého utrpenia zrútila, čo bolo také vážne, že ju musela do nemocnice odviezť sanitka. Povedala, že sa z tejto traumy “stále zotavuje.”

Svoje utrpenie zdokumentovala na svojej webovej stránke cancelledteacher.com.

Včera LifeSiteNews informovali, že WRDSB sa nedávno rozhodla zbaviť slova “rodič” na množstve úradných dokumentov a nahradiť ho slovom “opatrovateľ” alebo “rodina.” Nie všetci členovia WRDSB však so zmenou súhlasili.

Zdroj: lifenews.sk