Choď na obsah Choď na menu
 


17. mája 2019

Biologicky muž, ktorý sa identifikuje ako žena, minulý mesiac zlomil štyri svetové rekordy počas súťaže žien vo vzpieraní vo Virgínii. Federácia ho však zbavila titulov a medailí, pretože podľa organizátorov mal byť klasifikovaný ako „muž“. Informuje portál The Christian Post

 

Mary Gregoryová, ktorá minulý mesiac vyhrala titul a zlomila štyri ženské rekordy na podujatí 100% Raw Powerlifting Federation, je teraz „rozzúrená“,  pretože ju federácia diskvalifikovala.

Začiatkom tohto mesiaca prezident federácie Paul Bossi vydal vyhlásenie, v ktorom vysvetľuje, prečo „žiadne ženské rekordy neboli pokorené“.

Vysvetlenie prišlo krátko potom, čo sa v médiách začali objavovať informácie o Gregoryovej rekordoch v ženských kategóriách. Išlo o svetový rekord v drepe, otvorený svetový rekord na lavici, svetový rekord v mŕtvom ťahu a svetový celkový rekord Masters.

Bossi vysvetlil, že pretekár bol zaregistrovaný len ako žena a neuviedol žiadnu informáciu o tom, že je transgender a preto mu bolo umožnené súťažiť.”

Vo vyhlásení o Bossi vysvetlil, že pravidlá federácie a spôsob, akým rozdeľujú účastníkov do kategórií podľa pohlavia, sú založené na „fyziologickej klasifikácii, nie identifikácii“.

 

„Na základe všetkých informácií predložených predstavenstvu v tomto konkrétnom prípade sme dospeli k záveru, že správna fyziologická klasifikácia účastníka je muž,“ napísal Bossi. „Keďže rodová klasifikácia športovca podľa našich pravidiel nezodpovedá ženskej kategórii, tieto rekordy nebudú vedené v ženských záznamoch.“

Federácia v súčasnosti pracuje na zavedení novej transgender politiky. Bossi uviedol, že Gregory bude umiestnený v „Transgender Division“, ktorá bude zavedená v rámci novej politiky.

Tento týždeň, národná rada guvernérov pre USA Powerlifting a národná pobočka Medzinárodnej federácie Powerlifting, hlasovala 46-4 za podporu zákazu transidentifikovaných mužských športovcov v ženských súťažiach.

Zdroj: hlavnespravy.sk