Transgender muž žaluje silovú súťaž o 2,5 milióna dolárov potom čo mu CrossFit zamietol "právo" súťažiť v ženskej kategórii. 

Chloie Jonnson, ktorý sa narodil ako muž, si chce zmerať sily so ženskými atlétkami na podujatí CrossFit Games, vyčerpávajúcej sérii súťaží určených na nájdenie najvhodnejších súťažiacich na svete. Keď jedna zo ženských rivaliek vzbudila pochybnosti o tom, či má byť Johnson v rámci súťaže považovaný za ženu, CrossFit nariadil, že musí súťažiť v mužskej kategórii.

Johnson podstúpil operáciu zmeny pohlavia v roku 2006, a je štátom Kalifornia legálne považovaný za ženu. Podal žalobu na spomínanú fitness spoločnosť vo výške 2,5 milióna dolárov .

Spoločnosť CrossFit sa vyjadrila, že určite urobí, čo sa dá, aby sa transgender súťažiaci cítili "vítaní v tejto komunite s otvorenou náručou, no nebude sa odchyľovať od svojho záväzku, ktorým je zabezpečenie férovosti súťaže."

"Jednoducho sme rozhodli, že na základe toho, že sa (Chloie) narodil ako muž, bude musieť súťažiť v mužskej kategórii," odpovedala spoločnosť. "Základnou a nepopierateľnou skutočnosťou je, že mužský súťažiaci, ktorý podstúpil procedúru zmeny pohlavia, stále disponuje genetikou, ktorá predstavuje fyzickú a fyziologickú výhodu oproti ženám."

Chloie hovorí, že takéto rozhodnutie je v rozpore s kalifornskými anti-diskriminačnými zákonmi. Spoločnosť zas hovorí, že tvrdenie Johnsona je v rozpore so zdravým rozumom.

"Naše rozhodnutie nemá nič spoločné s 'ignoranciou' alebo zaujatosťou," vyjadrila sa v liste spoločnosť CrossFit. "Jedná sa o realistické poňatie ľudského genómu a základnej biológie, ktorú ste zámerne ignorovali alebo vymeškali na strednej škole."

Feministická stránka Jezebel sa vyjadrila takto: "List, ak je pravým, nereflektuje aktuálne vedecké chápanie ľudského tela a jeho premeny. Namiesto toho odráža transmisogynistické odmietnutie akceptovať trans ženu ako ženu."

Vedecké štúdie ukazujú, že muži majú o 40% viac svalovej hmoty v hornej časti tela a o 48% väčšiu silu hornej časti tela ako ženy. Výsledkom toho je, že priemerný muž môže mať silnejší stisk ruky ako dobre trénovaná ženská atlétka, tvrdí štúdia z roku 2007. Hormonálna terapia pri "premene" muža na ženu postupne zmenšuje niektoré z týchto rozdielov.

Johnsonov právnik povedal, že jeho klient nemá žiadnu výhodu, pretože podstupoval terapiu "už roky."

Vlna kontroverzie obkľúčila problematiku transgender atlétov súťažiacich proti opačnému pohlaviu. MMA zápasníčka Fallon Fox minulý rok oznámila, potom čo svoju ženskú súperku knokautovala úderom kolena do hlavy za 39 sekúnd, že sa narodila ako muž.

V roku 2012 vstúpil muž o výške 203 cm a váhe 100 kilogramov do ženského basketbalového týmu v Santa Clara Community College.

Nedávno sa štát Virginia vyjadril, že transgedner študenti môžu hrávať za športové tímy takého pohlavia, za aké sa oni samí považujú, a to v prípade ak podstúpili operáciu a podstupujú hormonálnu terapiu.

Spoločnosť The Gay, Lesbian, and Straight Education Network odhaduje, že ďalších 10 štátov má v rámci stredných škôl podobné pravidlá.

Zdroj: lifenews.sk