Choď na obsah Choď na menu
 


18. okt 2013

Francúzsky ústavný súd rozhodol v prospech homosexuálov, keď odmietol žiadosť starostov sobáše neuskutočniť na základe slobody svedomia.

PARÍŽ. Francúzsky ústavný súd dnes rozhodol, že starostovia nemôžu odmietnuť vykonať sobáš párov rovnakého pohlavia len preto, že so sobášmi homosexuálov nesúhlasia.

Pred mesiacom sedem francúzskych starostov napadlo na ústavnom súde nový francúzsky zákon, povoľujúci sobáše partnerov rovnakého pohlavia, uviedla tlačová agentúra AP.

Starostovia tvrdili, že miestne úrady by mali mať na základe slobody svedomia dovolené takéto sobáše neuskutočniť. Vo Francúzsku je platný len úradný sobáš, hoci mnohé páry sa rozhodnú aj pre náboženské obrady.

Francúzska ústava síce povoľuje prejaviť slobodu svedomia, súd však argumenty starostov odmietol s tým, že sporná časť zákona je v súlade s ústavou.

Zákon povoľujúci manželstvá homosexuálnych párov francúzsku spoločnosť hlboko rozdelil. Vyvolal veľké demonštrácie podporujúce takéto manželské zväzky, ako aj protesty proti nim.

Zdroj: sme.sk