Sep 4, 2015

Aj keď sa Spojeným štátom, Európskej únii a ich spojencom nepodarilo v OSN získať uznanie práv homosexuálnych a transgender osôb, podarilo sa im úplne zabrániť tomu, aby sa do nových globálnych rozvojových cieľov včlenila rodina.

Je to azda prvýkrát za 70 rokov od založenia OSN, čo sa nejaké väčšie uznesenie OSN týkajúce sa sociálnej politiky nezmieňuje o rodine. Na túto chybu upozorňovalo počas tohto týždňového schvaľovania niekoľko krajín.

Keď Obamova administratíva videla, že v oblasti práv lesbičiek, gejov, bisexuálov a transsexuálov (LGBT) nenastáva žiadny veľký pokrok, rozhodla sa, že s pomocou LGBT priaznivcov nahlodá pro-life a pro-rodinné zásady, na ktorých OSN stojí.

Podstatou OSN je uznanie rodiny ako „prirodzenej a základnej jednotky spoločnosti“. Prvý raz sa to uviedlo vo Všeobecnej deklarácii ľudských práv a každá väčšia zmluva OSN a takmer každá rezolúcia OSN týkajúca sa oblasti sociálnej politiky obsahovala odkaz na rodinu. Ciele udržateľného rozvoja, 15-ročný plán financovaný mnohými miliardami dolárov, ktorý bude mať dosah na všetky krajiny, je teraz výnimkou, ktorá môže priniesť škodlivý precedens.

Aj keď to LGBT právam nič neprináša, je to veľká rana pre pro-life a pro-rodinné ciele. Vylúčenie rodiny nemení definíciu rodiny a nie je ani žiadnym uznaním párov rovnakého pohlavia. Toto vylúčenie však vytvára priestor pohrome, ktorou je zmena definície rodiny. A to napriek tomu, že Všeobecná deklarácia ľudských práv nepovažuje vzťahy osôb rovnakého pohlavia za také, ktoré by vytvárali rodinu.

Vynechanie rodiny neznamená, že by OSN podporovala práva LGBT, alebo že by dala právam LGBT globálne schválenie. V skutočnosti sa niektoré krajiny pri jeho schvaľovaní dôrazne vyjadrili, že nové ciele by sa nemali interpretovať tak, akoby zahŕňali práva LGBT.

Skôr než krajiny Ciele udržateľného rozvoja schvália, musia sa prikrášliť. Nejednoznačný jazyk, ktorý by sa mohol vykladať ako podpora práv LGBT, sa v konečnom návrhu mení alebo sa úplne vyškrtne. Keď sa Spojeným štátom a  podporovateľom LGBT práv nepodarilo tieto práva presadiť, zapracovali na tom, aby vyradili rodinu. Je smutné, že hektické záverečné zasadnutie rokovaní vyústilo do vylúčenia akejkoľvek podstatnej zmienky o rodine.

Podľa prezidenta Obamu USA tlačili na krajiny, ktoré mali námietky voči LGBT právam, aby pri rokovaniach mlčali a aby sa pri hlasovaní o podpore LGBT práv zdržali hlasovania proti iniciatíve na podporu takýchto práv. Dokonca krajiny požiadal, aby pri rokovaniach OSN a hlasovaní nevyjadrili svoje námietky. Oproti predchádzajúcim rokom však ide o miernejší postup. Vtedy administratíva krajinám údajne hrozila ukončením podpory.

V roku 2010 USA sľúbilo, že na Valnom zhromaždení presadí autonómnu rezolúciu ohľadom LGBT práv. Čoskoro však zistili, že takéto uznesenie by podporil len málokto. Napokon sa uchýlili k tomu, že LGBT práva do uznesení prepašovali  ako okrajové záležitosti a zaoberali sa tým, ako posilniť spôsoby, ktorými by úradnícky aparát OSN mohol podporiť práva LGBT. Na centrálach zas OSN hosťovala verejné podujatia týkajúce sa LGBT práv.

LGBT práva nie sú jedinou oblasťou, v ktorej sa sexuálnej ľavici nepodarilo získať miesto v Cieľoch udržateľného rozvoja. Tieto nové ciele ani neuznávajú potrat ako právo a ani sa nezmieňujú o „komplexnej sexuálnej výchove“.

Hoci sa im nepodarilo presadiť, aby sa potrat, LGBT práva, či sexuálna výchova stali medzinárodnými normami, neznamená to, že by sa im nedarilo tieto agendy vovádzať do praxe. Bohaté krajiny a nadácie používajú zahraničnú pomoc a dary venované agentúram OSN, aby na iné krajiny uvalili škodlivú sociálnu politiku.

Zdroj: lifenews.sk