Choď na obsah Choď na menu
 


Globálna platená streamingová služba Disney+ prvýkrát vo svojej trojročnej histórii vykázala pokles počtu predplatiteľov. Stalo sa tak v poslednom kvartáli roku 2022. Vo výsledkoch za koniec roka platforma uviedla, že stratila takmer 2,5 milióna platiacich klientov, a teraz ich má necelých 162 miliónov. V celkovom kontexte ide teda o nepatrný pokles vo výške zhruba 1,5 percenta. Čo je ale spúšťačom?

 

Rast spoločnosti sa zastavil najmä v USA. Služba Disney+ je stará len niečo vyše dvoch rokov a stále by jej mali pribúdať milióny amerických predplatiteľov. To sa zjavne nedeje, a preto generálny riaditeľ spoločnosti Disney Bob Iger panikári a masívne prepúšťa, konsoliduje a znižuje náklady.

O čo tu však ide ? Žiadny slušný rodič sa necíti bezpečne, keď nechá svoje dieťa samé so službou Disney+, ktorá sa stala streamovacou službou plnou rasizmu, sexuality pre dospelých a propagandy za mrzačenie.

Na výsledok hospodárenia majú vplyv aj najnovšie prepadáky spoločnosti Disney. Dva animované filmy, ktoré by za normálnych okolností zarobili miliardu dolárov, zarobili menej ako štvrtinu tejto sumy. Lightyear a Strange World v pokladniciach zbombardovali kvôli nemravnému rozhodnutiu spoločnosti Disney zahrnúť do nich homosexuálne zápletky. Ide o filmy určené deťom a žiadny rodič nechce odísť z kina, keď je nútený diskutovať so svojím päťročným dieťaťom o alternatívnych sexuálnych štýloch.

Animovaný film Strange World stratil približne 147 miliónov dolárov. Vo filme sa objavuje prvá otvorene LGBTQ+ tínedžerská postava, ktorá vo filme diskutuje o svojej zamilovanosti. Rozprávka normalizuje a podporuje homosexuálny životný štýl, pre čo ju mnoho z rodičov odsúdilo. Pokúša sa o podprahovú indoktrináciu detí a skutočnosť, že Disney nechce informovať divákov, o tom čo obsahuje ich produkt, je dôkazom toho, že robia niečo neetické, niečo čo by sa divákom určite nepáčilo, keby ich skrytý zámer uzrie svetlo sveta. Podľa prevádzkovateľov kín je film určený pre deti bez vekového obmedzenia.

Skupina CitizenGO sa preto rozhodla iniciovať petíciu, v ktorej film označujú ako podvod na zákazníkoch. Môžete si ju prečítať v plnom znení v tomto článku.

Generálny riaditeľ spoločnosti Disney Bob Iger odstúpil zo svojej funkcie v roku 2020. Jeho nástupca Bob Chapek bol však prekvapivo nahradený Igerom koncom roka 2022. Po svojom návrate sa Iger nepriamo vyjadril k prevládajúcej kultúre prebudenia v spoločnosti a povedal, že chce „upokojiť situáciu”.

Spoločnosť Disney zároveň oznámila, že prepustí 7 000 zamestnancov. To predstavuje štyri percentá všetkých zamestnancov. Mnohí konzervatívci na Twitteri reagovali s postojom „ja som vám to hovoril”. Prispievateľ Telegraphu Nile Gardner, bývalý poradca Margaret Thatcherovej, poznamenal: „Woke Disney’ nefunguje. Disney sa potopí, ak sa nevráti k svojim tradičným koreňom a neodmietne krajne ľavicovú ideológiu.”

Zlé hospodárske výsledky sa podpísali aj na jednej z najväčších streamovacích služieb sveta Netflix. Zhrnuté v krátkosti, Netflixu za prvé tri mesiace minulého roka historicky prvýkrát klesol celkový počet predplatiteľov (o 250-tisíc), v dôsledku dramatického pádu na burze stratil výraznú časť svojej hodnoty a navyše počíta s odchodom 2,5 milióna ďalších zákazníkov. Netflix je s prehľadom najdrahšou streamovacou službou na trhu, zároveň je jedinou globálnou službou, pri ktorej si treba priplácať za benefity v podobe ako je napríklad 4K rozlíšenie.

Ukazuje sa tiež, že percento verných divákov, ktorí rušia predplatné Netflixu, postupne narastá. Streamovací gigant tak naráža na nepríjemnú skutočnosť, ktorú mu kritici vyčítajú už dávnejšie – služba si platiacich divákov nevie udržať dlhodobo. Netflix kvôli štartu ďalších platforiem prišiel v posledných mesiacoch prišiel o množstvo atraktívneho obsahu, ktorý si vo vlastných videotékach zhromažďujú ďalší silní hráči na čele so spomínaným Disney+ či HBO Max.

Generálny riaditeľ Bob Iger predpokladá, že Disney+ prekročí prah ziskovosti niekedy na konci roka 2024.

Zdroj: hlavnespravy.sk