Choď na obsah Choď na menu
 


Tí, čo šíria právo na zmenu pohlavia, ľuďom s transrodovou poruchou nepomôžu.

Bývalý primár-psychiater z významnej Nemocnice Johnsa Hopkinsa, Dr. Paul R. McHugh, ktorý momentálne pôsobí ako profesor z odboru psychiatrie povedal, že transgenderizmus je mentálnou poruchou, ktorú treba liečiť a že zmena pohlavia je biologicky nemožná. “Ľudia, ktorí v spoločnosti propagujú chirurgickú zmenu pohlavia u ľudí, ktorí majú problém stotožniť svoj rod s pohlavím, len kolaborujú a propagujú šírenie mentálnej poruchy”.

McHugh je autorom šiestich kníh a 125 recenzovaných lekárskych článkov a vo svojom minuloročnom článku pre Wall  Street Journal vysvetľuje, že operačná zmena pohlavia u jedincov trpiacich transrodovou poruchou – situáciou, kedy ich mužskosť resp. ženskosť podľa nich nekorešponduje s ich biologickým pohlavím – nie je riešením.

Transrodoví jedinci nie sú po zmene pohlavia šťastnejší

 

V článku odkazuje na novú štúdiu, ktorá ukázala, že miera samovrážd u transrodových ľudí, ktorí podstúpili operačnú zmenu pohlavia, aby si “potvrdili svoj rod”, je 20krát vyššia než miera samovrážd u ostatných ľudí. Podčiarkol, že štúdia z Univerzity vo Vanderbilt ako aj Londýnska detská poliklinika Portman Clinic dokázali, že transrodové pocity sa časom až v 70-80% miere spontánne vytratia, bez chirurgického zákroku.

Kým súčasné bulvárne médiá ako napríklad časopis Time či Vanity Fair propagujú transgenderizmus ako normálny, “títo tvorcovia verejnej mienky škodia ako verejnosti tak aj samotným ľuďom trpiacim touto poruchou, tým, že ich zmätok uznávajú ako právo a nie ako poruchu, ktorá si zaslúži pochopenie, liečenie a prevenciu”, hovorí psychiater. Najnovším príkladom takejto propagácie je prípad Brucea Jennera, otca známych sestier Kardashianových, ktorý svoju poruchu prezentoval verejne a následne za podrobného sledovania médií začal svoju transformáciu na “ženu” aj prostredníctvom operačného zákroku.

“Tento intezívny pocit, že osoba je transrodová, je mentálnou poruchou v dvoch aspektoch: prvou je myšlienka, že osobe bolo “chybne priradené pohlavie”. Druhou je názor, že toto “chybné pohlavie” bude mať neblahý vplyv na psychiku človeka.”

“Transrodová porucha osobnosti”, pokračuje doktor McHugh, “spočíva v tom, že osoba si myslí, že jej rod je iný, než jej telesná skutočnosť tela – teda iný než mužskosť či ženskosť, ktorú im pridelila príroda. Táto porucha je podobná nebezpečne vychudnutej osobe trpiacej na anorexiu, ktorá hľadí na seba v zrkadle a myslí si, že má nadvádu”.

Až u 80% detí, ktoré prežívajú pocit, že ich rod sa s pohlavím nestotožňuje, tento pocit časom spontánne vymizne

 

Myšlienka, že rod človeka je len v jeho mysli bez ohľadu na jeho anatomickú realitu, viedla niektorých transrodových ľudí či aktivistov k nátlaku voči spoločenskej akceptácii a afirmácii ich vlastnej, subjektívnej “osobnej pravdy”, povedal McHugh. Výsledkom je, že v niektorých štátoch ako Kalifornia, New Jersey a Massachussetts prešli zákony, ktoré “bránia psychiatrom možnosť pokúsiť sa o nápravu prirodzených rodových pocitov u maloletých transrodových osôb, dokonca aj s rodičovským povolením”, dodal McHugh.

Aktivisti a advokáti premien u transrodových osôb nechcú vidieť štúdie, ktoré ukazujú, že 70%- 80% detí, ktoré prežívajú transrodové pocity, tieto pocity časom spontánne stratia. Taktiež tí, ktorí si prejdú operačným zákrokom na zmenu pohlavia, sú možno s operáciou spokojní, ale ich následné psycho-sociálne prispôsobovanie sa novej situácii nie je lepšie ako u tých, ktorí zákrok nemali”, hovorí McHugh.

“A preto sme v Hopkinsovej Nemocnici prestali robiť operačné zákroky zmeny pohlavia, pretože produkovanie “spokojných” ale aj tak utrápených a problémových pacientov bolo neadekvátnym dôvodom pre chirurgickú amputáciu normálnych orgánov”, dodal McHugh.

“Zmena pohlavia je biologicky nemožná. Ľudia, ktorí podstúpia chirurgickú zmenu pohlavia, sa nezmenia z muža na ženu či naopak. Skôr možno povedať, že sa stanú len feminizovanými mužmi alebo maskulínnymi ženami. Prehlasovať, že toto je vecou ľudských práv a povzbudzovať ľudí s touto poruchou ku chirurgickému zákroku je v skutočnosti len kolaborovaním na šírení mentálnej poruchy”, uzatvára McHugh.

mk

Zdroj: www.hlavnespravy.sk