Choď na obsah Choď na menu
 


Futbalový tím zložený výlučne z transrodových mužov (teda zo žien, ktoré sa vydávajú za mužov) debutoval v regionálnej lige v Španielsku. Fenix FC podľa agentúry Reuters prekonal administratívne problémy a predsudky a stal sa prvým čisto transrodovým tímom, ktorý získal federálny status v Európe. V španielskej mužskej lige však zaznamenal drvivú porážku

 

Tím, ktorý dostal názov Fenix FC podľa mýtického vtáka symbolizujúceho znovuzrodenie, odohral v minulej sezóne niekoľko priateľských zápasov. Teraz však tím postúpil do piatej ligy v severozápadnom regióne Katalánsko. Prvý zápas sezóny sa však pre Fenix FC skončil drvivou porážkou, transfutbalisti prehrali 0-19.

 

Španielsko minulý rok prijalo revolučný zákon o právach transrodových osôb, ktorého cieľom je uľahčiť zmenu rodovej identity.

Transfutbalista, 24-ročný Hugo Martinez pre agentúru Reuters uviedol, že čelil zneužívaniu, keď začal s transformáciou pomocou hormonálnej terapie s cieľom zmeniť svoje pohlavie (na mužské) a bol nútený opustiť ženský futbalový tím, v ktorom hrával.

„Bol som chlapec, ktorý hral v dievčenskom tíme, ale bez zmeneného občianskeho preukazu, takže som ešte nemohol hrať s chlapcami,“ povedal a rozprával, ako ho ostatní hráči, tréneri a diváci na tribúne často urážali a vyhrážali sa mu.

Založenie klubu Fenix FC trvalo tri roky.

 

“Bezpečný priestor“

 

Devätnásťročný kapitán tímu Luke Ibanez povedal, že váhal, či má hrať za tím s cisgenderovými alebo netrans mužmi, pretože sa obával, že nezapadne alebo dokonca bude vystavený násiliu. Preto keď mu Martinez povedala o svojom nápade vytvoriť čisto transrodový tím, rýchlo sa pridala.

„Fenix je tím trans chlapcov, ktorý vytvorili výlučne trans chlapci, ale myslím si, že je to viac než to. Je to rodina, bezpečný priestor, kde môžete byť slobodní a vyjadriť sa, ako chcete a tak, ako sa naozaj cítite,“ povedala.

Katalánsky futbalový zväz v odpovedi na otázky agentúry Reuters zaslané e-mailom o svojej súčasnej politike uviedol, že jeho “mužské ligy sú v posledných dvoch sezónach zmiešané, čo znamená, že sa ich môžu zúčastňovať hráči akéhokoľvek pohlavia bez ohľadu na ich oficiálnu(rodovú) identitu“.

Futbalový zväz dodal, že trans-hráči sa môžu rozhodnúť používať aj iné meno, ako je ich legálne meno. Iné regionálne futbalové zväzy však obmedzili tieto úpravy do určitej vekovej skupiny, pričom v iných športoch sa pravidlá líšia.

 

Porážka

 

Prvý zápas Fenixu v sezóne, ktorý sa odohral ešte 21. septembra, sa však skončil prehrou 19:0.

Hoci tím zložený čisto zo žien, ktoré sa cítia ako muži, utrpel v prvom zápase mužskej ligy drvivú porážku, stálo to podľa ich slov za to.

Zdroj: hlavnespravy.sk