Choď na obsah Choď na menu
 


Na úvod treba jasne povedať, že v prieskume, ktorú dala vypracovať Európska komisia, je manipulatívne položená otázka. Účastníkov prieskumu sa pýtali na ich postoj k výroku: „Gayovia, lesby a bisexuáli by mali mať rovnaké práva ako heterosexuáli.“ Mohli si vybrať jednu z troch možností: úplne súhlasím, úplne nesúhlasím a neviem.

V skutočnosti totiž homosexuáli majú v Europskej únii, aj na Slovensku rovnaké práva ako každý iný človek. Požadovanie registrovaných partnerstiev, manželstiev, či adopcií detí pre homosexuálov sú už nadpráva.

Z prieskumu teda vyplýva, že nadpráva pre homosexuálov najviac podporujú Švédi a to až 98 %. Proti bolo len 2 % obyvateľov. Na druhom mieste v podpore nadpráv pre vyvolenú skupinu sú Holanďania. Za nimi nasledujú Španieli, Briti, Dáni a Nemci.

Krajiny strednej a Východnej Európe sú v podporovaní nadpráv pre homosexuálov opatrnejší. V susednom Česku ich podporuje 57 % ľudí, zatialčo odmieta 39 %, 4 % ľudi nevedelo odpovedať.

Poliaci podporujú tieto nadpráva v 49 % prípadoch a 45% respondentov ich odmieta. Na otázku nevedelo odpovedať 6 % opýtaných.

Maďari sú na tom podobne. 48 % – za, 46 % – proti . Nasledujú obyvatelia Chorvátska – 44 % – za, 55 % proti, 5% nevedelo odpovedať, Bulharsko, Rumunsko  a suverénne najviac odporcov nadpráv pre homosexuálov žije na Slovensku.

Len 31 % obyvateľov Slovenska bolo za nadpráva a až 59 % proti. 10 % ľudí nevedelo odpovedať.

Samuel Gdovin

Zdroj: hlavnespravy.sk