Choď na obsah Choď na menu
 


Prinajmenšom 100 poľských obcí nachádzajúcich sa na konzervatívnom juhovýchode krajiny podpísalo vyhlásenia, v ktorých sa označujú za zóny bez ideológie LGBTI.

Staszewski tieto obce navštívil a k tabuliam s názvom obcí protestne pripevnil žlté tabule s nápisom Zóna bez LGBTI. Varovné tabule, ktoré aktivista nazýva „performatívnym umením“, majú podľa jeho vlastných slov upozorniť na škodlivosť podobných vyhlásení.Premiér Mateusz Morawiecki obvinil Barta Staszewského zo „šírenia hoaxu“. Podľa neho vykresľuje aktivista Poľsko ako krajinu, ktorá má problém v oblasti ľudských práv.

Morawiecki sa vo svojej kritike odvolával na 50 poľských veľvyslancov a zahraničných predstaviteľov, ktorí zverejnili otvorený list na podporu práv komunity LGBTI v krajine. Podľa premiérových slov aktivista „úplne prekrútil realitu“ a jeho protest označil za „deep-fake“.

Dva dni po tom, čo poľský premiér aktivistu ostro skritizoval, vymenoval nového ministra školstva a vedy, Przemyslawa Czarneka, ktorý sa podľa agentúry AP o príslušníkoch z komunity LGBTI vyjadril, že „si s normálnymi ľuďmi nie sú rovní.“

Zdroj: hlavnespravy.sk